BiH

Predstavnički dom FBiH: Usvojen Zakon o poreznoj upravi

Predstavnički dom FBiH: Usvojen Zakon o poreznoj upravi
Predstavnički dom FBiH: Usvojen Zakon o poreznoj upravi

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona dopune zakona o poreznoj upravi, javlja novinar Nezavisnih.

Još će se razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, Prijedlog zakona o izmijenama zkaona o tržištu vriejdnosnih papira, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o jedinstvneom sistemu registracije , kontrole i naplate doprinosa, Priejdlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta 2015 i Priejdlog Zakoan o izmjenama i dopunama Zakoan o izbršavanju budžeta.

Usvojen je i predloženi dnevni red.

Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) odlučili su danas da će podržati dnevni red i sve zakone koji su predloženi po hitnom postupku u Predstanvičkom domu Parlamenta FBiH.

Na početku sjednice došlo je do  rasprave između poslanika SBB-a i DF-a koji je od danas i zvanično opoziciona partija u  Federaciji BiH.

DF je optužio SBB da je promijenio svoje mišljenje zbog pozicija koje su im obećane, te da im nije jasno kako  je sada za SBB sve dobro i sve prihvatljivo što dolazi od Vlade FBiH.

SBB je danas optužio DF da blokira procese, te da  to nije dobro zbog situacije u FBiH i reformskih procesa koji se moraju provesti.

Ilhan Bušatlić (DF) pročitao je dijelove  iz stenograma govora koje je Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a govorio na prethodnim sjednicama, te zamolio Begnaovića da poslanicima kaže koj isu razlozi za hitnost postupka.

Nasir Beganović (SBB) izrekao je pohvalu Bušatliću što cijeni njegov autorski rad, ali ga i opomenuo da plagijati nisu dobrodošli.

„Mi ćemo podržati hitnost postupka i dnevni red zato što smatramo da su upravo ispunjeni uslovi iz poslovnika i da  se ova sjednica treba održati“, rekao je Beganović.

Jusufović Munib (SBB) rekao je da želi pomoći da se prekine personalna polemika na relaciji SBB-DF, te dodao da se situaicja promijenila.

„Obzirom da je došlo do blokade Parlamenta, te do krize koja je prouzrokovala zastoj reformi, došlo je do razgovora predsjednika SBB-a i SDA, dogovoreno je i dato obećanje da će se porcesi u Federaciji odblokirati i mi ćemo to danas ispoštovati i podržat ćemo i  hitnost postupka i dnenvi red. Imamo primjedbi na zkaone, ali smatramo da su oni živa materija i da ćemo to sve rješavati amandmanima u budućnosti“, rekao je Jusufović.

Isment Osmanović, šef Kluba SDA rekao je da je ova stranka opredjeljena da današnja sjednica bude uspješnja, da se odnesu zkaoni kako bi Vlada mogla normalno da funkcioniše.

„Smatram da sve tačke imaju karakter hitnosti. Mi ćem odanas minimalno diskutirati. Što se tiće kolega iz DF-a sve je to regularno. Do juče su bili parlamentarna većina, blokirali su rad Parlamenta i sada ne bi iblo u redu da to i dlaje čine“, rekao je Osmanović.

Dževad Agić (SDA) iznio je zaključak da kolege iz DF gledaju smao crtane filmove i da im je omiljeni lik supermena, te da će on izači iz sale dok se raspralvja o crtićima.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Zakon o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

Parlamenta FBiH usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

Amra Haračić, (SDA)u ime Zakonodavno-pravne komisije kazala je da je Komisija je donijela zaključak da ubuduće predlagač kad upućuje Zakon na hitni postupak, mora dati dodatno obrazloženje.

Usvojen je i Zakon o izmijenama Zakon o jedinstvneom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije