BiH

Premijer "secira" odluku o povećanju naknada

Premijer "secira" odluku o povećanju naknada
Premijer "secira" odluku o povećanju naknada

TUZLA - Novopečeni premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić uputio je inicijativu Skupštini TK kojom traži preispitivanje odluke Administrativne komisije o utvrđivanju plata i naknada poslanicima u tom tijelu.

"Imajući u vidu ukupnu ekonomsko-finansijsku situaciju na području TK, tražim preispitivanje odluke o utvrđivanju plata i naknada funkcionerima koje bira Skupština TK i poslanicima u Skupštini TK", naveo je Gutić, koji je od Skupštine TK zatražio da svojim primjerom pomogne u ostvarivanju postavljenih ciljeva: reforme, poštenje i štednja.

Odluka Administrativne komisije Skupštine TK je donesena gotovo nečujno. O njoj je prvi put javno progovorio Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK, na posljednjoj sjednici Skupštine kantona. Međutim, predsjednik Skupštine TK Senad Alić mu je replicirao i rekao da nije tačno da su povećane plate, te da nije predočio nijedan argument. Terzić tvrdi da je obračun plata poslanicima obavljan tako što se od prosječne plate u Federaciji BiH odbijalo 30 posto, a prema novoj odluci odbija se 10.

"U januaru je donesena odluka da se osnovica umanjuje za 10 posto, a uzeta je iz decembra 2013", kazao je Ahmet Smajović, sekretar Skupštine TK.

Radnički sindikati ogorčeni su zbog ove odluke usvojene u vrijeme kada se zbog budžetskog deficita Tuzlanski kanton zadužio za još 20 miliona KM.

"Odluka je krajnje iritantna. Dok se obespravljeni radnici bore za koru hljeba, oni na početku mandata povećavaju svoja primanja. To je nedopustivo", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Inače, KO Demokratske fronte nije podržao ovu odluku iako je ta politička stranka u vladajućoj koaliciji sa SDA, NS Radom za boljitak i BPS SH i imala je svog predstavnika u Administrativnoj komisiji Skupštine TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije