BiH

Prikupljeno više od 300 miliona evra za izbjeglice

Prikupljeno više od 300 miliona evra za izbjeglice
Prikupljeno više od 300 miliona evra za izbjeglice

SARAJEVO - Više od 300 miliona eura prikupljeno je danas na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, održanoj u Sarajevu, za trajno rješavanje izbjeglih i raseljenih u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Ostatak od ukupno 500 miliona eura donatorskih sredstava koje su ove četiri zemlje tražile za rješavanje stambenog pitanja 74.000 izbjeglih, odnosno 27.000 porodica, biće osiguran u narednih pet do šest godina.

Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakao je da su četiri partnerske zemlje, koje su danas brojnim delegacijama zemalja i međunarodnih institucija predstavile zajednički regionalni stambeni program, zadovoljne rezultatima donatorske konferencije.

"Prikupljeni iznos izuzetno je značajan za početak realizacije programa i omogućiće da na vrijeme počnemo. Sada je na naše četiri zemlje da to provedu na sustavan i kvalitetan način. Poslana je jasna poruka da rješavanje pitanja izbjeglih neće ostati mrtvo slovo na papiru. Nadam se da će u narednih pet godina konačno biti riješeno", naglasio je Ljubić.

Na traženu sumu od 500 miliona eura četiri zemlje će osigurati 83 miliona eura za 27.000 porodica koje žele povratak u zemlju iz koje su izbjegli ili pak integraciju u zemlji u koju su izbjegli. Od ukupno traženog donatorskog novca BiH i Hrvatskoj pripada oko sto miliona eura, Crnoj Gori 25 miliona eura, a Srbiji oko 308 miliona eura.

Poslata jasna poruka da rješavanje pitanja izbjeglih neće ostati mrtvo slovo na papiru, rekao Ljubić

Štefan File, povjerenik EU za proširenje i evropsku susjednu politiku, istakao je da je EU sa 230 miliona eura podržala regionalni program četiri zemlje, što je skoro pola traženog iznosa od donatora, te da će razlika traženih sredstava biti isporučena u narednih pet-šest godina.

"Konferencija je značajna jer je jasan znak da region želi ostaviti prošlost iza sebe i biti dobar evropski susjed, primjer je odlične saradnje četiri zemlje, te pokazuje napore koji se ulažu da se riješe problemi izbjeglih. Jedan je od stubova regionalne saradnje", naglasio je File.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, službeno otvorivši jučerašnju konferenciju, rekao je da je ona možda i najvažniji međunarodni događaj u regiji u ovoj godini.

Na konferenciji su govorili ministri vanjskih poslova četiri zemlje, te najznačajniji međunarodni partneri koji su omogućili da do nje i dođe.

Dejvid Robinson, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD, naglasio je da se može vidjeti iskrena predanost četiri zemlje čija će inicijativa rezultirati da se riješi važno pitanje izbjeglih koji su dovoljno dugo patili, dok je Lamberto Zanier, generalni sekretar OSCE-a, naglasio da su BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska pokazale hrabrost.

Antonio Guteres, visoki povjerenik UN za izbjeglice, rekao je da je ovo dan za slaviti, jer se opredjeljuje za zatvaranje najbolnijeg poglavlja za Balkan.

"Ne postoji humanitarno rješavanje humanitarnog pitanja. To je političko rješenje i to je nedostajalo. Vjerujem da je ovo momenat i za međunarodnu zajednicu da pokaže svoju opredijeljenost da riješi to pitanje i podrži aktivnosti četiri partnerske zemlje", dodao je Guteres.

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je da je BiH uložila značajne napore i postigla značajne rezultate u rješavanju problema izbjeglica, ali to pitanje nije uspjela dovesti do kraja zbog kompleksnosti same problematike i njenog regionalnog karaktera.

"Želim da konferencija označi početak završetka procesa rješavanja problematike izbjeglih i raseljenih i otvori put ka daljem zbližavanju naših zemalja", dodao je Lagumdžija.

Milan Roćen, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, istakao je da je ovo pitanje značajno za mir i stabilnost, te da je donatorska konferencija prilika koju su čekali sedam godina, dok je Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Srbije, rekao da konferencija predstavlja ulazak u novu fazu i dogovor za zajedničko djelovanje.

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske, kazala je da je region odlučio uzeti stvar u svoje ruke i dogovorno riješiti važno i komplikovano pitanje izbjeglih.

"Ključno je prikupiti dovoljno sredstava da bi se postigla, ne pravda, nego osjećaj pomaka na novu stepenicu", rekla je Pusićeva, podsjetivši da je više od tri miliona osoba izbjeglo tokom sukoba na ovim prostorima devedesetih godina.

BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska pokazale hrabrost, naglasio Lamberto Zanier

Konferenciji su prisustvovali i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, te Sadako Ogata, bivši komesar za izbjeglice.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH, istakla je da je samo u jednom danu osiguran značajan iznos za rješavanje pitanja izbjeglih, te da vjeruje da će se mnogi donatori naknadno uključiti.

"BiH bi trebalo, poučena podstrekom međunarodne zajednice, da izdvoji ozbiljnija sredstva za ovo pitanje. Sama Hrvatska je do sada izdvojila 5,5 milijardi eura za rješavanje izbjegličkih problema i izgradnju 130.000 objekata", dodala je Zukićeva, te podsjetila da BiH treba milijarda KM samo za obnovu stambenih jedinica izbjeglica.

Veljko Stevanović, predsjednik Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih povratnika RS, kazao je da je napokon došlo vrijeme da se počnu rješavati pitanja te populacije.

"Nadam se da će nevladin sektor u BiH napokon jednom zajednički sjesti i ne dozvoliti bh. institucijama da se ta sredstva bahato koriste, kao što su se i dosad koristila. Strah nas je da će ta sredstva biti nenamjenski potrošena, kao i dosad", rekao je Stevanović.

Donacije

EU - 230 miliona evra

SAD - 10 miliona dolara

Švajcarska - pet miliona evra

Italija - pet miliona evra

Njemačka - pet miliona evra

Norveška - pet miliona evra

Danska - 1,3 miliona evra

Turska - milion evra

Luksemburg - 500.000 evra

Češka - 50.000 evra

Kipar - 50.000 evra

Mađarska - 30.000 evra

Šatore uklonili zbog konferencije

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su od 20. marta danonoćno protestovali pred zgradom bh. parlamenta, danas su sklonili postavljene šatore zbog donatorske konferencije koja je održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

"Iz parlamenta su tražili da sklonimo šatore i mi smo tome udovoljili. Šatore ćemo vratiti pred zgradu parlamenta i tu ćemo ostati do konačnog usvajanja budžeta BiH za ovu godinu", rekao je danas Senad Hubjer, jedan od predstavnika bivših vojnika koji iz budžeta treba da dobiju sredstva za isplatu duga za prijevremene penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije