BiH

Problemi u Briselu koče evropski put BiH

Problemi u Briselu koče evropski put BiH
Problemi u Briselu koče evropski put BiH

BRISEL, SARAJEVO - Proces proširenja Evropske unije (EU) objektivno je zaustavljen te se ni države kandidati, a pogotovo BiH i Kosovo, nemaju čemu nadati sve dok se unutar Unije ne raščiste konceptualne dileme!

Poručio je ovo jučer Mile Lasić, profesor evropskih integracija na Sveučilištu Mostar i jedan od vodećih analitičara u regiji, na pitanje da prokomentira posljednje stavove Franka Valtera Štajnmajera, njemačkog šefa diplomatije, koji je u svojim izjavama doveo u pitanje opstanak vrijednosti na kojima počiva EU, pa i sam opstanak EU.

Lasić kaže da Štajnmajerov stav nije čuo ni pročitao, ali da može reći ono što zna već dugo i na šta se osvrće na svom blogu i u svojim člancima.

"U EU su na sceni suprotstavljene opcije. Na jednoj strani je koncept jezgra Europe, a na drugoj povratka suvereniteta država članica, kojeg zastupaju Viktor Orban (mađarski premijer) i Višegradska skupina (V4, udruženje četiri države: Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske)", ističe Lasić.

Poručuje da ova dva koncepta ne omogućavaju nastavak života temeljnih načela EU, onakvih kakve poznajemo, uokvirenih u pravnu stečevinu Unije.

"Prava je šteta što niko ne brani postojeći koncept! BiH? Mi smo zadnja rupa na svirali, zajedno s Kosovom, ali sve to ne znači da ne moramo raditi na europeizaciji naših politika, pa nikad ne bili član EU", poručuje Lasić.

Da je opstanak EU neizvjestan u kontekstu bilo kakvih predviđanja, smatra i Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, zaključujući da su pojedine vrijednosti na kojima počiva Unija dovedene u pitanje.

"Problemi unutar EU su evidentni već godinama i oni su u dovoljnoj mjeri oslabili privlačnost EU kao jedne dugoročne perspektive. Ja Štajnmajerov stav vidim kao nešto izuzetno pozitivno, jer je on prvi put jasno i glasno potvrdio postojanje tih problema", kaže Latal.

Pojašnjava da je EU u posljednje vrijeme radila upravo ono što bh. političari rade proteklu deceniju, zabavljeni međusobnim svađama i prepucavanjima.

"Odavno je jasno da međunarodna zajednica ne odlučuje u BiH, već je odgovornost na svim segmentima bh. društva. Sada se nadam da EU može ući u reforme, možda i neku vrstu reorganizacije, čime bi nam pomogli da lakše izađemo iz svojih problema", ističe Latal.

Zaključuje da je u Štajnmajerovom stavu dobro to što ta pitanja konačno treba staviti na sto, te da će od odgovora na ta pitanja ovisiti mnogi procesi.

Profesor Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar, smatra da je Evropa na meti, jer nekome smeta stabilna i velika.

"To je proces i ja vjerujem da će Evropa opstati, jer nisu tamo neki nebitni ljudi na čelu. Ima Evropa i čime trgovati i čime se braniti", ističe Bajtal.

Ono što nas treba da tangira, kako kaže, jeste što smo mi briga "sami sebi".

"Ne treba toliko da se bavimo Evropom, treba da se bavimo sobom. Mi smo sebi najveći problem i borimo se sami sa sobom! Naše političke strukture treba da se bave odgovornim politikama, a ne ukazivanjem na procese u Evropi. Nigdje nije stabilno i to nije opravdanje", zaključuje Bajtal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije