BiH

Prodaja nakita zlatarama: Prsten za ratu kredita

Prodaja nakita zlatarama: Prsten za ratu kredita
Prodaja nakita zlatarama: Prsten za ratu kredita

BANJALUKA - Otkup lomljenog zlata u BiH je ove godine znatno povećan u odnosu na prošlu, ponajviše zbog veće otkupne cijene koju nude zlatare, a koja se kreće oko 30 KM za gram 14-karatnog zlata.

Inače, otkupna cijena lomljenog zlata se prošle godine kretala između 15 i 25 KM. Tako u ovoj godini sve više građana finansijska kriza primorava da prodaju lični nakit zlatarama, poput lančića, ogrlica, prstenja i burmi, kako bi došli do novca potrebnog za plaćanje svakodnevnih obaveza. Jedna Banjalučanka, koja je željela da ostane anonimna, kaže da se odlučila na prodaju prstena kako bi platila ratu kredita, jer joj plata kasni već dva mjeseca.

Prodajom zlata građani dobijaju oko 40 odsto njegove prodajne vrijednosti, koja se kreće oko 70 KM za gram 14-karatnog zlata, a prema nekima bi trebalo da dobijaju više.

Kako su nam kazali u jednoj poznatoj sarajevskoj zlatari, prema sadašnjem stanju, realna otkupna cijena 14-karatnog zlata bi trebalo da bude nešto viša od 40 KM, kako bi građanin bio ispoštovan.

Prodajom zlata građani dobijaju oko 40 odsto njegove prodajne vrijednosti koja se kreće oko 70 KM

"Ipak, treba shvatiti da otkupljeno zlato mora ići u rafinaciju i u prodajnu cijenu je uključen i rad u zlatari, a otkupna cijena zavisi i od kamena, te složenosti izrade", rekli su u ovoj zlatari.

Kako su nam rekli u nekoliko zlatara, bh. građani prodaju sve vrste zlatnog nakita.

U banjalučkoj zlatari "Dijana" su kazali da otkupna cijena grama 14-karatnog zlata iznosi 30 KM.

"Otkup je mnogo veći nego prošle godine, vjerovatno zato što je i otkupna cijena viša", rekli su u zlatari "Dijana" i dodali da se u najvećem broju slučajeva građani na prodaju odlučuju zbog problema ekonomske prirode.

U radnjama "Zlatarne Celje" navode da je otkupna cijena 14-karatnog nakita 28,80 KM, dok su nam u zlatari "RS Gold" iz Banjaluke kazali da se prodajna cijena grama 14-karatnog zlata kreće od 70 KM i više.

Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista SWOT rekao je da građani prilikom prodaje nakita zlatarama u prosjeku dobijaju oko polovine njegove vrijednosti.

"Stanovništvo više taj zlatni nakit ne drži u kućama, jer ga ne može koristiti, potrebno ga je popraviti i procjenjuju da im se više isplati da ga prodaju zlatarama", rekao je Todorović.

Otkupna cijena lomljenog zlata se prošle godine kretala između 15 i 25 KM za gram 14-karatnog zlata, dok je ove godine ona skočila na oko 30 KM, što je dodatno motivisalo građane

Prema njegovim riječima, interesantno je da je rast cijena zlata na svjetskom tržištu povisio i otkupnu cijenu zlata u zlatarama.

On je naveo da su ljudi ranije imali osjećaj da lomljeno zlato prodaju po mizernoj cijeni, ali da je ona danas dosta pristojna.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da razliku između otkupne i prodajne cijene pravi činjenica da zlatari u prodajnu cijenu ugrade svoj rad.

"Ipak, zbog pada platežne moći, građani traže razne načine da dođu do novca, pa je zlato iz kuće ono zadnje za čim posežu kako bi došli do novca za tekuću potrošnju", rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije