BiH

Prošlost ne smije biti zaboravljena

TUZLA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je na Brčanskoj malti u Tuzli da prošlost ne smije biti zaboravljena, ali da se mora napraviti napor i okrenuti prema budućnosti.

Savanović je na obilježavanju 23 godine od stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni" istakao da događaji iz prošlosti treba da budu opomena, ali da svi narodi u BiH treba da pojačaju duhovnu i snagu svijesti da mir i sloboda nemaju alternativu.

On je podsjetio da su 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti vojnici JNA stradali samo zato što su bili legalni i legitimni pripadnici tadašnje države.

Savanović je naglasio da krizni štab grada Tuzla tada nije ispoštovao dogovor o mirnom povlačenju kolone JNA.

Prema njegovim riječima, Patriotska liga, jedinice Teritorijalne odbrane i "Zelene bereteke" napale su kolonu i ubile 59 nevinih vojnika, a 44 su ranili.

"Moramo napraviti napor, u skladu sa odgovornostima, da mir i sloboda zauvijek zavladaju ovim prostorima, da se narodi poštuju i da se poštuje međunarodni ugovor na kome se temelji BiH, a to je Dejtonski sporazum čije realnosti moramo biti svjesni", istakao je Savanović.

On je pozvao političare da razgovaraju i donesu racionalne odluke na kojima počiva sudbina naroda u BiH.

"Političari moraju biti svjesni svega što se dešavalo u prošlosti i moramo da se okrenemo budućnosti i stvarima od kojih se živi, a to je ekonomija", rekao je Savanović.

On je ukazao na potrebu da se razvijanjem ekonomije i privrede napravi održivo i zdravo društvo i da narod živi od svog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije