BiH

Završen protest opozicije: Šetnjom ispratili građane do autobusa ( FOTO, VIDEO)

Završen protest opozicije: Šetnjom ispratili građane do autobusa ( FOTO, VIDEO)
Završen protest opozicije: Šetnjom ispratili građane do autobusa ( FOTO, VIDEO)

BANJALUKA - Protest opozicije pod sloganom "Oslobodimo Srpsku“ najavljen je za danas u Banjaluci u Parku "Mladen Stojanović“ u 12.00 sati, a građani polako pristižu.

AUDIO NES radio:

Kako je ranije saopšteno, nije dozvoljena protesna šetnja prema Trgu Krajine.

14.36 Kako javlja novinar "Nezavisnih novina" sa lica mjesta, građani koji su došli na protest opozicije polako se razilaze i ovim je protest zvanično završen.

14.19 Dragan Čavić je pozvao sve prisutne da šetnjom "kojom će im okrenuti leđa" isprate do autobusa svoje pristalice.

Dragan Čavić rekao je da u Banjaluci imaju dva skupa i to na trgu slobode i na trgu podanika.

Čavić koji je najavljen kao budući gradonačelnik Banjaluke rekao je da će režim biti pobijeđen olovkom.

U oktobru ćemo ih smjestiti tamo gdje im je istorija namijenila mjesto. Ni jedna njihova laž ne može da sakrije istinu, a to je najniža penzija u Evropi i najmanji BDP.

On je najavio novi skup u roku od mjesec dana ukoliko ne vrate cijenu električne energije

14.10 Mladen Bosić, lider SDS-a pozdravio se sve prisutne i poručio je da Željka Cvijanović nije htjela da čuje male ljude, a Mile Dodik ljude koji u parku štrajkuju i "ne mogu da odolim: Mile lopove", rekao je Bosić..a u skandiranju su ga podržali svi okupljeni u parku Mladen Stojanović.

Poručio je da niko ne može da dijeli srpski narod.

" Kad smo pojedinci kad smo sami, niko nas ne vidi, kad smo zajedno, svi moraju da ispoštuju šta mi tražimo", rekao je Bosić

Pročitao je i zahtjeve opozicije i poručio onima na vlasti da hoće:

  1. Prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u RS zajedno sa lokalnim
  2. Formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa koja će spremiti i provesti te izbore
  3. Prioritetna isplata boračkog dodatka, invalidnina, dječjeg dodatka i podsticaja za poljoprivredu
  4. Stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije, koncesija i rasprodaje prirodnog bogatstva
  5. Rasvjetlavsnje političkih ubistva
  6. Prinudna uprava u RTRS-u dok se ne obezbjedi objektivno informisanje.

14.06 Branislav Borenović, lider PDP-a poručio je da su oni danas pobjedili režim i to niko ne može demantovati.

"Dole vlada Republike Srpske…hoću da vas čujem", pozivao je okupljene da ga podrška.

14.02 Dragan Čavić, lider NDP-a poručio je okupljenima u parku da oni nisu danas tu da ruše RS već da ruše vlast.

13.57 Sonja Karadžiću, kćerka prvog predsjednika RS rekla je da ni danas ni sutra neće imati zašto da se stidimo. Ona je od naroda zatražila da im da šansu da dođu mjesta sa kojih će pomagati onima kojima je trebalo.

13.51 Mladen Ivanić rekao je da je današnji skup pobjeda i da je ovo tek početak te da će ih sljedeći put biti više jer straha više nema.

"Ovdje smo iz inata jer kada nas je nazvao izdajicama proradio je inat. RS je sigurna i u Sarajevu ćemo je braniti na najbolji način i nećemo dozvoliti bilo šta na njenu štetu", poručio je Ivanić.

13.48 Goran Šehovac borac ilidžanske brigade obraćajući se prisutnima nabrojao je neke od poginulih suboraca pitajući se jesu li oni izdajnici.

On je upitao predsjednika kako je moguće da se borci nemaju gdje liječiti i da moraju ići u bolnicu na Koševu u federalnom Sarajevu.

Miroslav Vukelić, sin ubijenog Milana Vukelića upitao je vlast ko je ubio njegovog oca.

"Ubijen je čovjek koji je ukazivao na kriminal a ubice slobodno šetaju gradom", poručio je on.

13.44 - Milanko Mihajlica, lider Radikala poručio je prisutnima u parku da je miting opozicije propao jer se oni razilaze i odoše svojim kućama.

"Miting vlasti je propao, oni se razilaze. NIje im pomogla ni Dodikova pjesma", rekao je predsjednik SRS RS Milanko MIhajlica i dodao je da je ovo početak njihovog kraja.

"Neka zna vrhovni komandant kriminalne organizacije, uskoro će Srpskom vladati pošteni, a ne kriminalci", rekao je MIhajlica.

13.12 Adam Šukalo, lider SNS-a rekao je da je ova vlast prije 10 godina obećala da će biti bolje ali da 11-tu godinu neće dočekati

"Smiriti se nećemo dok ne oslobodimo RS i njene institucije i otmemo im sve ono što su pokrali", rekao je Šukalo.

13.08 Građanima na protestu opozicije upravo se obraća Adam Šukalo, predsjednik Stranke Napredna Srpska.

13.02 Početak protesta bio je pomjeren sa 12.00 na 13.00 časova zbog, kako su naveli organizatori, pristizanja još jednog broja autobusa. Organizatori su najavili da će se u prvom dijelu protesta okupljenima obratiti penzioneri, sinovi poginulih boraca, nezaposleni i poljoprivrednici, a nakon toga i predstavnici Saveza za promjene.

12.57 Velikim aplauzom građani su pozdravili Mladena Bosića, Mladena Ivanića, Branislava Borenovića, Dragana Čavića, Vukotu Govedaricu, Aleksandru Pandurević, Igora Crnatka...

12.51 Predstavnici opozicije upravo su izašli na binu i počelo je intoniranje himne "Bože pravde"

12.45 Prema procjenama u parku Mladen Stojanović nalazi se između šest i sedam hiljada građana.

12.25 U parku Mladen Stojanović upravo se intonira "Marš na Drinu" a nakon toga se očekuje i obraćanje predsatvnika SzP.

11.58 Policajci su napravili obuč oko parka Mladen Stojanović, čime je jasno stavljeno do znanja da je protestna šetnja zabranjena.

11.35 Upravo je završen sastanak predstavnika SzP i ministra Dragana Lukača.

Dragan Lukač rekao je da MUP neće dozvoliti nikakve protesne šetnje, ni jednom ni drugom skupu, međutim predstavnici opozicije još uvijek nisu odustali od toga da svoje nezadovoljstvo izraze i šetnjom. Kako je rekao Mladen ivanić o tome će se jooš uvijek razgovarati na samom skupu ali u svakom slučaju samim održavanjem skupa SzP je podijedio.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u gradu Lukač je rekao da je ona pod kontrolom ali da u slučaju pokretanja mase s jede i druge strane 2.000 policajaca neće moći kontrolisati oko 30. 000 ljudi.

Takođe, rekao ej da je na granici sa BiH zaustavljeno 150 lica iz Srbije koji su planirali posjetiti i ejdan i drugi skup.

10.56 Predstavnici Saveza za promjene imaju sastanak sa Draganom Lukačem, ministom MUP-a RS, koji je upravo stigao ispred zgrade MUP-a.

10:25  Dragan Čavić i Branislav Borenović pristigli su oko 10 sati na protest u banjalučkom parku Mladen Stojanović. U vidno dobrom raspoloženju razgovarali s nekim od građana.

10.00  Iz policije su najavili da će u svim autobusima koji dolaze u Banju Luku s pristalicama opozicije i vladajućih stranaka biti policajac, a svi putnici bit će pregledani.

Takođe, na svim ulazima u grad su postavljeni punktovi na kojima će policijske patrole dočekati autobuse i sprovesti ih pod pratnjom na skupove, a po njihovom završetku, ponovo pod pratnjom policije.

10:20 Predstavnici Saveza za promjene Dragan Čavić i Branislav Borenović pristigli su oko 10 sati na protest u banjalučkom parku Mladen Stojanović.

Oni su u dobrom raspoloženju razgovarali s nekim od građana koji su ranije pristigli na lokaciju na kojoj će danas biti održan protest opozicije.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/235706/uzivo-protesti-u-banjoj-luci-hiljade-gradana-pristizu-na-mjesta-okupljanja-opozicije-i-vladajuce-koalicije-u-rs#sthash.HjnFpRhz.dpuf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije