BiH

Prvi čovjek Trebinja kolegi iz Dubrovnika izrazio žaljenje zbog događaja u ratu

Prvi čovjek Trebinja kolegi iz Dubrovnika izrazio žaljenje zbog događaja u ratu
Prvi čovjek Trebinja kolegi iz Dubrovnika izrazio žaljenje zbog događaja u ratu

DUBROVNIK - Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk u petak je u Dubrovniku, na sastanku sa gradonačelnikom tog grada Andom Vlahušićem, izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo u prethodnom ratu.

To je prvi put nakon 20 godina da je trebinjski načelnik izrazio žaljenje zbog događaja u ratu u oba grada.

Taj sastanak smatra se istorijskim i zbog toga što su Ćuk i Vlahušić prvi čelnici Trebinja i Dubrovnika koji su se zvanično susreli i rukovali nakon ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka. Oni su to učinili na Seminaru o prekograničnoj saradnji za održivi turizam u dubrovačkom hotelu "Excelsior".

"Kao načelnik opštine Trebinje sa svojim sugrađanima duboko i iskreno žalim zbog svega što nam se dogodilo i zbog svake nedužne žrtve i svake štete, pa i one najmanje koja je nanesena vama našim susjedima i gradu Dubrovniku", rekao je Ćuk. Svjestan da podsjećanjem na nemile ratne događaje otvaraju i rane iz prošlosti, Ćuk je istakao da upravo izrazima saosjećanja, žaljenja, razumijevanja želi podstaknuti saradnju i zacjeljenje tih rana.

"Ako nastavimo da živimo u prošlosti zapostavićemo budućnost kojom jedino možemo da zaliječimo i prevaziđemo minulo i ispravimo učinjeno, a to ćemo najbolje učiniti zajedničkom saradnjom i projektima iz oblasti poljoprivrede, turizma i svega onoga što nas veže", dodao je Ćuk.

Ćuk je nakon uvodnog obraćanja na konferenciji za novinare precizirao da nije riječ o izvinjenju, već o žaljenju.

Duboko i iskreno žalim i zbog svake nedužne žrtve i svake štete, pa i one najmanje koja je nanesena vama, našim susjedima i gradu Dubrovniku, rekao Ćuk

Vlahušić se složio da su dijalog i saradnja neophodni za budućnost oba grada i istakao da je sa ovim događajem otvoreno jedno novo poglavlje koje su, kako kaže, obični građani Trebinja i Dubrovnika otvorili na desetak godina prije nego što su to učinili političari tih gradova.

Ćuk i Vlahušić su istakli da su svojim primjerima vrata prema suživotu otvorili i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i biskup dubrovački Mate Uzinić, ali i međunarodna zajednica, koja je odigrala veliku ulogu da bude napravljen prvi korak.

"Nadam se da je ovo samo prvi korak, da nas sutra očekuju zajednički projekti u turizmu, poljoprivredi, ekologiji, energetici, te da će u suradnji na svemu ovome ljudi u Hrvatskoj i BiH živjeti bolje", kazao je Vlahušić i izrazio nadu da će obje zemlje uskoro postati ravnopravne članice EU.

Iako je u svom obraćanju Ćuk izrazio vjeru da i dubrovačkog gradonačelnika ispunjavaju ista osjećanja i da je došao trenutak da zajedno zažale nad onim što se događalo, Vlahušić je, međutim, bio odlučan da on na takav način ne može izraziti žaljenje zbog svega što se dogodilo u prošlosti.

Obrazlažući svoj odgovor, kako kaže, istorijskim činjenicama, ne ulazeći u detalje protekloga rata, Vlahušić je ponovio svoju izjavu iz 1991. godine.

"Smrt svakoga djeteta je jednako teška za bilo koju majku, bilo da se ona nalazila u Trebinju ili u Dubrovniku, ali način na koji je došlo do te smrti nije bio isti i zato ne bih ulazio u dalju raspravu o činjenicama kojima će se baviti neko drugi, a ne gospodin Ćuk i ja", objasnio je Vlahušić. On je, ipak, izrazio žaljenje za žrtvama i sa jedne i sa druge strane i naglasio da planira posjetiti i Trebinje.

Seminaru u Dubrovniku su prisustvovali i ambasadori SAD u BiH i Hrvatskoj, Patrik Mun i Džejms Foli, kao i koordinator UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luiza Vinton, u čijoj organizaciji je seminar i održan. Oni su se složili da je sastanak u Dubrovniku od istorijskog značaja i da je ovo tek početak nastavka dobre prijeratne saradnje dva grada.

Vlahušić se složio da su dijalog i saradnja neophodni za budućnost oba grada

Istakli su da će 20. april 2012. godine u istoriji ostati upisan velikim slovima kada je u pitanju suživot i dobra sradnja ne samo ova dva grada već i dvije susjedne države.

Tom seminaru prisustvovao je i vladika Grigorije. On je u januaru na poziv biskupa Uzinića prisustvovao na molitvi za jedinstvo hrišćana u dubrovačkoj katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije.

Vladika Grigorije se tada izvinio, ne pominjući konkretno rat i sukobe. On je tom prilikom poručio da je preduslov svakog jedinstva riječ oprosti koja ima moć da zagrli i onoga koji nas ne voli i da otopi mraz mržnje u onome koji zlo misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije