BiH

Prvi obavještajac FUP-a u ratu stotine Srba držao kao taoce

Prvi obavještajac FUP-a u ratu stotine Srba držao kao taoce
Prvi obavještajac FUP-a u ratu stotine Srba držao kao taoce

SARAJEVO - Budući načelnik Obavještajnog odjeljenja Federalne uprave policije, u februaru 1999. godine je u Australiji, čiji je državljanin, promijenio svoj identitet, a prema dokumentu koji posjeduje SB, australijski Ured za registar upisao je promjenu imena i prezimena u Tommy Brown

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač, na mjesto vršioca dužnosti načelnika Obavještajnog odjeljenja postavio je Zorana Čegara, koji se „samoinicijativno“ penzionisao 2010. godine, kada je otišao u invalidsku penziju zbog PTSP-a.

U međuvremenu su izvršene sve pripreme - dobiveni certifikati, nagrade i činovi kojima će Čegar ispuniti preduslove da više ne bude „samo“ vršilac dužnosti, nego načelnik Obavještajnog odjeljenja FMUP-a. Pošto više nije pitanje ukoliko, nego kada bude imenovan za načelnika, Zoran Čegar, policajac krajnje problematičnih moralnih i profesionalnih kvaliteta, imat će pristup svim tajnim i strogo povjerljivima dokumentima, fajlovima, operacijama... policijskih agencija u BiH.

Podsjećanja radi, bivši direktor FUP-a Zlatko Miletić dao je otkaz Čegaru, a čitav slučaj završio je na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Krajem decembra 2010. godine sud je donio pravosnažnu presudu kojom je Čegar morao biti vraćen na prethodno radno mjesto, morali su mu biti vraćeni činovi i isplaćene sve plaće. Čegar se nije zadovoljio samo povratkom u FMUP nego se, zahvaljujući direktoru Lukaču, ustoličio na mjestu vršioca dužnosti načelnika Obavještajnog odjeljenja FUP-a.

Kontroverzni policajac Čegar na početku rata bio je pripadnik specijalne policije RBiH, a ostao je upamćen po uzimanju za taoce nekoliko stotina žitelja Sarajeva srpske nacionalnosti koje zatvorio na stadion Koševo. Taoci su kasnije razmijenjeni za njegovog oca, majku, sestru i njezino dijete, a sam Čegar će, pravdajući se, kasnije izjaviti da „nikom od tih Srba ni dlaka s glave nije falila“. Ubrzo nakon afere s taocima Čegar je napustio BiH, a njegov ratni i poratni put do povratka u BiH pokriven je velom tajni i obilježen dijametralno suprotim informacijama o njegovim (i)legalnim aktivnostima u tom periodu.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je Zoran Čegar u februaru 1999. godine u Australiji promijenio svoj identitet. Prema dokumentu koji posjeduje Slobodna Bosna, australijski Ured za registar, odnosno službenik Ureda Trevor Stacey 11. februara 1999. registrovao je promjenu imena i prezimena Zorana Čegara u Tommy Brown. Isti taj Zoran Čegar, alijas Tommy Brown, državljanin je Australije, a australijski pasoš vrijedi mu do septembra 2013. godine. Ovdje valja spomenuti i to da kada je 2003. godine Čegar privatno otputovao u Australiju radi produžetka pasoša, u Sydneyu je navodno vidio tada odbjeglog hrvatskog generala Antu Gotovinu, što je objavio hrvatski tjednik Globus. Čegar je navodno zbog curenja informacija i njihovog objavljivanja tužio FUP i „Globus“.

Zbog čega je Čegar izvršio promjenu identiteta, poznato je samo njemu, ali nakon njegovog povratka u BiH kružile su priče po kojima je radio za hrvatski SIS. Te navode Čegar je ošto demantovao, ali je činjenica da se Čegar po povratku u BiH odmah zaposlio u policiji, na mjesto komandanta Federalne specijalne jedinice, navodno bez provedenih sigurnosnih provjera koje su i danas obavezne za svakog uposlenika policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije