BiH

Pusić: BiH ima veliku priliku za napredak

Pusić: BiH ima veliku priliku za napredak
Pusić: BiH ima veliku priliku za napredak

SARAJEVO - Šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić navodi da njemačko-britanska inicijativa za nov pristup Evropske unije Bosni i Hercegovini predstavlja veliku priliku za napredovanje te zemlje na putu evropskih integracija.

Velika Britanija i Njemačka su nedavno pokrenule inicijativu da se BiH ponude značajne investicije i brži put ka evropskim integracijama ukoliko tamnošnji politički lideri prevaziđu podele i ozbiljno se posvete reformama.

"Uz ozbiljan pristup njenih novih vlasti, BiH bi za četiri godine mogla da dobije status kandidata za članstvo u Uniji", navela je ministarka spoljnih poslova u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju".

Pusić je istakla da hrvatska vlada smatra da je inicijativa, kojom se žele podstaknuti proevropske reforme u BiH, "odličan pomak", podsjećajući da je Hrvatska već tokom proleća i sama predlagala sličan pristup ne bi li se napokon počeli otklanjati dugogodišnji zastoji u BiH.

"Smatrali smo da sve što ide u BiH u nekoj formi finansijske pomoći projektima treba usmeriti u pravcu ispunjavanja uslova za približavanje BiH Evropi. To sve nije prihvaćeno u toj formi, ali ova osnovna ideja da počnemo, pa onda kako da napredujemo da neke od tih preduslova ostvarujemo, jeste", tvrdi ministarka.

To je, dodala je ona, tako i u njemačko-britanskoj inicijativi i Hrvatska će je "ne samo podržati, nego i aktivno učestvovati u sljedećim fazama što se EU tiče".

Pusić je upozorila da tek treba pridobiti sve članice Unije da ne samo deklarativno, nego i stvarno podrže ovu zamisao kako bi ona postala evropski projekt i istakla da će Hrvatska na sve moguće načine pomoći BiH, jer joj je važno da to bude "uspješna i funkcionalna država".

"Sve drugo je opasno za sve. Za BiH u prvom redu, ali i za sve koji

su u susjedstvu. Interes Hrvatske je da BiH funkcioniše kao država, unutar toga da funkcioniše po sistemu političke predstavljenosti svih koji žive u BiH, uključujući i nacionalne manjine. Svi važni koridori, energetski i saobraćajni, povezuju nas i ne mogu se prekidati na granici", naglasila je Pusić.

 Vlastima u BiH, koje će biti uspostavljene na osnovu rezultata izbora održanih 12. okrobra je, prenosi Hina, preporučila da sebi zacrtaju "realno ostvarive ciljeve".

 Dodala je da BiH, ipak, ne može da izbjegne sprovođenje važnih uslova, poput presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", istovremeno upozorivši da se kroz okončanje tog problema ne može rešavati i hrvatsko pitanje u BiH.

"Ne vidim kako se kroz tu presudu može rješavati hrvatsko pitanje",

kazala je Pusić, podsetila da se presuda odnosi na status nacionalnih manjina, a ne konstitutivnog naroda što su u BiH i Hrvati i prepuručila da se u rešavanje ovakvih pitanja uključe svi koji za to imaju potrebnu podršku u biračkom telu.

Ministraka spoljnih poslova je poručila i da ne želi da se miješa u to kako će izgledati nove vlasti u BiH i ko će ih činiti, sigurna je da je bitno jedino da nove vlasti budu uspostavljene što prije i da počnu da rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije