BiH

Pušteni svi osumnjičeni za zločin u Štrpcima

Pušteni svi osumnjičeni za zločin u Štrpcima
Pušteni svi osumnjičeni za zločin u Štrpcima

SARAJEVO - Sud BiH ukinuo je danas pritvor petorici osumnjičenih za ubistvo 20 osoba na području Višegrada 1993. (predmet "Štrpci") i odredio im mjere zabrane.

Pritvor je ukinut: Bobanu Inđiću (43), Obradu Polugi (44), Petku Inđiću (55), Radojici Ristiću (46) i Novaku Polugi (52), a svoj petorici, uz puštanje iz pritvora, naložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, kao i sastajanja s određenim osobama.

Oni su zbog mogućnosti uticaja na svjedoke ili saučesnike bili u pritvoru od 5. decembra prošle godine, kada su i uhapšeni.

Tužilaštvo BiH, osim ove petorice, za isti zločin tereti i Olivera Krsmanovića (52), Vuka Ratkovića (65), Luku Dragičevića (64), Dragana Lakića (55) i Momira Nikolića (53), kojima su ranije određene mjere zabrane.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je u petak "Nezavisnim" da nisu zadovoljni ovom odlukom Suda.

"Nakon odluke Suda za ukidanje pritvora za petoricu osumnjičenih, Tužiteljstvo BiH će uputiti žalbu na ovakvu odluku, jer će puštanje osumnjičenih iz pritvora ugroziti istragu koja se provodi. Zato ćemo tražiti da mjera pritvora bude produžena", kazao je Grubešić te potvrdio da se i ostali osumnjičeni nalaze pod mjerama zabrane na temelju ranijih odluka Suda BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u koordiniranoj akciji s pripadnicima MUP-a Republike Srbije 5. decembra u ranim jutarnjim satima ovih deset osumnjičenika uhapsili su na području Višegrada i Prijedora, dok je srbijanska policija privela još pet osoba.

Tada je uhapšen i Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, a svi se dovode u vezu s ratnim zločinom nad civilnim stanovništvom.

Podsjećamo, više od 20 godina trajala je istraga u vezi s teškim ratnim zločinom počinjenim 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, a uz logističku pomoć tadašnjih državnih organa Srbije, oteli grupu putnika iz voza na relaciji Beograd - Bar. Oteti putnici, 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba neutvrđenog identiteta, potom su likvidirani.

Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore, i to iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Nakon hapšenja u decembru Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Republike Srbije, izjavio je kako ovaj zločin ne bi bio nikada rasvijetljen da nije bilo zajedničkog rada državnih tužilaštava BiH i Srbije i dobre regionalne saradnje.

Iako je zločin počinjen prije ravno 22 godine, o 16 ubijenih i dalje se još ništa ne zna, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera u međuvremenu pronađeni u jezeru Perućac. Također, u ovom jezeru pronađeni su i nekompletni ostaci ubijenog Halila Zubčevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije