BiH

RS dobila novi Zakon o javnom redu i miru

RS dobila novi Zakon o javnom redu i miru
RS dobila novi Zakon o javnom redu i miru

BANJALUKA - Narodna skupština RS danas je sa 46 glasova "za" izglasala novi Zakon o javnom redu i miru.

Usvojen je i amandman kojim se iz teksta zakona briše odredba kojom je predviđena kazna zatvora do 30 dana, te nekoliko amandmana koalicije "Domovina".

Zakon je ovih dana bio predmet debata između vladajuće koalicije i opozicionog bloka zbog načina na koji je internet definisan kao javni prostor.

Dok koalicija SNSD - DNS - SP smatra da je on usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i svim međunarodnim normama, za opozicione predstavnike, koji su izašli iz skupštinske sale prilikom njegovog izglasavanja, definicija javnog prostora je antievropski čin, koji daje policiji osnov da privodi ljude zbog kritičkog izjašnjavanja na društvenim mrežama.

Za zakon je glasala i koalicija "Domovina" jer su, kako su objasnili, usvojeni neki njihovi amandmani i zato jer smatraju da zakon nije štetan.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, rekao je da su kroz amandmane uvažene primjedbe stručne javnosti i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

"Prijedlogom ovog zakona nije povrijeđeno pravo građana na slobodu izražavanja. Građani imaju slobodu vlastitog mišljenja, primanja i širenja informacija bez miješanja javne vlasti, ali ne i protivzakonito postupati i kršiti zaštićene vrijednosti čineći prekršaje i krivična djela putem društvenih mreža, što je isto tako vrijednost zaštićena Evropskom konvencijom", rekao je Čubrilović.

On je pojasnio da je nesporazum s opozicijom i nekim udruženjima nastao zbog obrazloženja, a ne na osnovu teksta samog zakona.

"Konsultovane su prakse drugih zemalja, a slične odredbe postoje i u Hrvatskoj, koja je član EU, u Crnoj Gori, kao i u Kantonu Sarajevo još od 2007. godine", naveo je on.

Opozicionari, sa druge strane, ističu da hrvatski zakon ne definiše internet kao javni prostor, te da se ne mogu naći paralele između ta dva zakona.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da amandmani koje je vladajuća koalicija usvojila nisu promijenili suštinu da se, prema njemu, po zakonu mogu privoditi građani koji su prijavljeni da su kršili javni red i mir na društevnim mrežama.

"Policija može svaki dan da privodi i zadržava ljude u pritvoru 24 sata bez naloga tužioca zato što smatra da neko narušava javni red i mir pišući o nekome ili nečemu na internetu", naveo je on.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, rekao je da je zakon nedemokratski i da nije dobra poruka ni građanima ni zemljama u regionu, dok su u PDP-u istakli da se nadaju da će zakon biti oboren od strane Ustavnog suda RS.

Iz Delegacije EU su danas poručili da su pojedine definicije u zakonu nejasne i da ostavljaju prostor za proizvoljno provođenje, zbog čega su pozvali sudske organe da osiguraju jasnoću i proporcionalnost tokom implementacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije