BiH

RS odbacuje adaptirani SSP

RS odbacuje adaptirani SSP
RS odbacuje adaptirani SSP

BANJALUKA - Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Savjet ministara jednoglasno usvojio, neprihvatljiv je za Republiku Srpsku i, kako stvari sada stoje, vjerovatno neće biti prihvaćen na sjednici Predsjedništva BiH, koja je zakazana za ponedjeljak.

"Mi ne očekujemo da će Mladen Ivanić (član Predsjedništva BiH iz RS) glasati za tu odluku", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka s Larsom Gunarom Vigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH, i Kristijanom Helbahom, ambasadorom Njemačke u BiH.

O adaptaciji SSP-a danas je bilo riječi i na sastanku Ivanića i Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da bi se to pitanje moralo završiti zbog veoma važnog datuma, koji se neće ponoviti u narednih godinu dana. Naime, ukoliko bi Predsjedništvo BiH prihvatilo adaptirani SSP, Savjet EU na sjednici zakazanoj za 18. jul mogao bi razmatrati, pa i prema nezvaničnim informacijama prihvatiti aplikaciju BiH za članstvo u EU. U suprotnom od toga ne bi bilo ništa, a BiH bi ovakvo raspoloženje unutar EU i sjednicu Savjeta EU morala čekati otprilike godinu dana.

Za razliku od Dodika, koji je prenio stav Vlade RS da je adaptirani SSP neprihvatljiv, Čović, kao nepopravljivi optimista, ipak vjeruje da bi u ponedjeljak moglo doći do dogovora u Predsjedništvu BiH.

"Moralo bi se to riješiti jer je to jedan poseban datum koji se neće ponoviti u narednih godinu dana i pošto su nijanse u pitanju ja vjerujem da ćemo pokazati jednu odgovornost i najdalje do ponedjeljka, iako je to kasno, imati usaglašane stavove", rekao je Čović, dodajući da će sve učiniti da do tog dogovora dođe i da nema govora o tome da će neko nekoga u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva BiH preglasati te da niko nikome ne brani da se poljoprivrednicima pomogne i sada.

Inače, suština adaptiranog SSP-a koji je neprihvatljiv za RS i praktično za sve poljoprivrednike u BiH je u tome da se Hrvatskoj i zemljama EU omogući da u BiH uvoze robu bez carina, odnosno da prilikom stavljanja na tržište BiH svoje robe plaćaju samo carinsko evidentiranje, koje iznosi jedan odsto. S druge strane, roba iz BiH ne bi pod istim uslovima bila izvožena u Hrvatsku i zemlje EU, što je, kako je rekao Dodik, a izračunala Vlada RS, put za uništenje kompletne privrede RS i BiH.

"RS gubi najviše, a to je 150 miliona godišnje, indirektno iznos koji se ne može izračunati. Na to su reagovali svi, Privredna komora RS, udruženja poljoprivrednika, ali i Spoljnotrgovinska komora BiH, koja je jasno rekla svoj stav i mi to ne možemo da ignorišemo", rekao je Dodik, istovremeno podsjećajući da su se ranije u Briselu Srbi, Hrvati i Bošnjaci usaglasili i rekli da je adaptacija SSP-a na način kako to traži EU neprihvatljiva.

Takođe, podsjetio je i da je raniji saziv Predsjedništva BiH donio odluku da će se ulaskom Hrvatske u EU na tu zemlju odnositi ista pravila kao i za ostale članice EU, odnosno da će roba koja budu uvožena biti opterećena carinom, prelevmanima, akcizama itd. te da se od toga nije trebalo odustajati.

On je rekao da ga raduje to što je Ivanić tražio mišljenje Vlade RS i da se nada da će to biti praksa ubuduće, te da će pokušati da organizuje zajednički sastanak s nadležnima u RS, zatim predstavnicima RS u institucijama BiH kako bi im se predočio raniji stav o tome šta bi značila adaptacija SSP-a.

Za RS adaptacija ovog sporazuma prihvatljiva je samo na način da se obešteti, odnosno da joj se omogući da se adekvatno nadoknadi šteta u narednih nekoliko godina, kako bi se privreda prilagodila takvim pravilima.

"Drugog rješenja nema ili da se nama recipročno omogući izvoz po istim uslovima", rekao je Dodik.

RS je još ranije tražila da se obešteti u slučaju adaptacije SSP-a, međutim konstantno je upućivana na standarde EU i njene fondove, koji opet s druge strane imaju neke svoje uslove, koje je praktično nemoguće ispuniti. Priča o gubitku nekoliko stotina miliona evra za RS nema utemeljenje jer da bi se taj novac povukao neophodno je ispuniti određene uslove, od kojih je BiH jako daleko. Na Ivanića, koji će u ponedjeljak biti u prilici da prihvati ili ne prihvati odluku o adaptaciji SSP-a, apelovali su iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, tražeći da na taj dokument ne daje sagalsnost.

"Imajući u vidu da u proteklih više od 10 godina nije učinjeno baš ništa u pogledu zaštite domaće proizvodnje mi u Savezu smatramo da bi eventualno prihvatanje adaptacije SSP-a u sadašnoj formi dovelo do konačne propasti agrara BiH", rekli su u ovom savezu, dodajući da bi i mljekarski sektor, koji je konkurentan, u ovom trenutku bio uništen.

Nema Mehanizma koordinacije uz preglasavanje RS

RS neće prihvatiti Mehanizam koordinacije o evropskim pitanjima ako u njemu ne bude eksplicitno onemogućeno preglasavanje RS, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je pojasnio da sadašnja rješenja omogućavaju da se u pojedinim situacijama odluke donose brojem prisutnih na sastanku, te da je to neprihvatljivo za RS.

"Ni pod kakvim uslovima niko u ime nas neće odlučivati niti donositi odluke, bili mi prisutni ili ne. O našim stvarima i našim nadležnostima niko ne može da odlučuje osim nas samih i to je definitivno jasno. Ako hoće Mehanizam koordinacije, mora se izbaciti mogućnost da bilo ko i bilo kada može preglasati RS", rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije