BiH

RS spremila ustavnu tužbu

RS spremila ustavnu tužbu
RS spremila ustavnu tužbu

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je juče Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u RS, kojim se omogućava svima onima koji to žele da se mogu prijaviti i glasati u RS, a sva prava zadržati u FBiH.

Zbog ovog zakona SNSD je prijavio ustavnu tužbu sa zahtjevom prema Ustavnom sudu BiH za privremenu mjeru i njegovo stavljanje van snage.

"Svima je potpuno jasno da se tim zakonom manifestuje politika koalicije '1. mart' s ciljem izbornog inženjeringa i dovođenja birača u RS", rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

On ističe da je SNSD već spremio ustavnu tužbu i da će samo vidjeti kako i na koji način će je po ustavnoj procedure podnijeti.

Igor Radojičić, predsjednik NS RS, komentarišući sporni federalni zakon o pravima povratnika ranije je rekao da se radi o klasičnom pokušaju izbornog inženjeringa probosanskih stranka kojim se građanima povratnicima iz FBiH u RS, a to je više od 100.000 ljudi, daje pravo glasa u RS, a sva socijalna prava zadržavaju u FBiH.

Povodom Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko distriktu BiH, Narodna skupština RS na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojila je zaključak kojim je obavezala Vladu RS da, ukoliko na snagu stupi ovaj federalni zakon, za narednu sjednicu NS RS pripremi odgovarajuću mjeru.

Inače, federalnim zakonom o pravima povratnika uređuju se uslovi, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u RS i Brčko distrkit iz oblasti socijalne zaštite, boračko-invalidske i zdravstvene zaštite te prava iz oblasti poreza na dohodak.

Prava iz ovog zakona mogu ostvariti osobe koje su se dobrovoljno vratile i prijavile u prijeratno mjesto prebivališta koje su imale do 30. aprila 1991. godine u RS te imala prebivalište ili boravište u FBiH po osnovu statusa raseljenog lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije