BiH

Radmanović: Savjet ministara četiri godine nije obratio pažnju na Izborni zakon

Radmanović: Savjet ministara četiri godine nije obratio pažnju na Izborni zakon
Foto: N.N. | Radmanović: Savjet ministara četiri godine nije obratio pažnju na Izborni zakon

BANJALUKA - Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović istakao je da se u posljednjih nekoliko mjeseci, povodom održavanja opštih izbora u BiH, stvorila turbulentna politička klima u čitavoj zemlji, ali i da je tome prethodio četvorogodišnji mandat u kojem Savjet ministara nije obratio pažnju na Izborni zakon BiH.

Radmanović, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, naveo je da Savjet ministara nije obratio pažnju na brojna ukazivanja poslanika, građana, medija, da ima problema u Izbornom zakonu, počevši od potrebe modernizacije, pa do odluke Ustavnog suda BiH kojom se ukidaju dva člana Izbornog zakona kada je riječ o Parlamentu Federacije BiH /FBiH/.

"Takav nerad, posebno u ovoj oblasti, doprinio je tome da određeni broj poslanika pojedinačno i poslaničnih grupa pokrene inicijativu za izmjenu Izbornog zakona BiH i to po dva osnova - po osnovu implementacije odluka Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na ravnopravnost naroda u BiH i po osnovu potrebe digitalizacije izbornog procesa", istakao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon odluke Centralne izborne komisije BiH da opšti izbori budu održani 7. oktobra.

Prema njegovim riječima, SNSD se čvrsto nalazi na pozicijama ravnopravnosti naroda, građana i entiteta u BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i zbog toga je od početka podržavao one koji pokušavaju ne samo da izvrše implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, nego da izmjenama Izbornog zakona obezbijede ravnopravnost svih u BiH.

"Danas se susrećemo sa situacijom da su izbori raspisani, a da ne znamo kako ćemo konstituisati Dom naroda u FBiH, a samim tim ni Dom naroda BiH. Nažalost, ponovo su se uključili predstavnici međunarodne zajednice, pojedini ambasadori da oni pokušaju da ovdje nešto urade", naglasio je Radmanović.

On smatra da je riječ o pogrešnom pristupu i zbog toga što se stranci uključuju u domaći izborni proces, ali i zbog važnije stvari, a to je da su se razgovori vodili u Sarajevu bez srpskih predstavnika.

"SNSD je uvijek ukazivao da su Srbi ravnopravan narod i u FBiH. Nedopustivo je da su strani ambasadori EU i SAD pristali da se razgovara o popunjavanju Doma naroda FBiH i Doma naroda Parlamenta BiH bez Srba", poručio je Radmanović.

Izbori raspisani po postojećem zakonu

On je naveo da su izbori raspisani po postojećem zakonu, te da se zakon ne može mijenjati nakon raspisivanja izbora.

Radmanović je napomenuo i da još traje ozbiljna rasprava o inovacijama u izbornom procesu, ističući da je jedna grupa poslanika, uz veliku medijsku pompu u Sarajevu, pokušala da na brzinu, po hitnom postupku, donese izmjene Izbornog zakona BiH, koje nisu prošle u Domu naroda.

"To je bio avanturistički poduhvat koji nas je mogao dovesti do toga da izbori ne budu ni održani", kaže Radmanović.

Radmanović se osvrnuo i na sutrašnje obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, ističući da je 9. maj važan datum za sve dobronamjerne ljude u ovoj civilizaciji, te da je na bazi velike pobjede antifašističke koalicije nastala i EU.

On je ukazao na činjenicu da danas u Evropi ima mnogo onih koji pokušavaju da vrate te poražene snage na scenu, te da takvih ima i u našem susjedstvu.

Govoreći o kandidatima SNSD-a za najvažnije funkcije na predstojećim izborima, Radmanović je rekao da ni HDZ, SDA ili SDP još nisu saopštile imena kandidata, te da je to do sada samo uradio Savez za promjene.

On je poručio da ova stranka ima kvalitetne kandidate za sve nivoe vlasti u BiH, o čemu će javnost biti informisana u narednom periodu.

Komentar na slučaj "Dragičević"

Komentarišući slučaj smrti mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, Radmanović je rekao da se ovaj tragični događaj mora istražiti do kraja, kao i da će institucije reći da li je riječ o ubistvu ili ne.

"SNSD insistira da se do kraja ispita slučaj, saosjeća sa porodicom, svim prijateljima pokojnog Dragičevića i insistiraće na eventualnoj odgovornosti svih u tom slučaju", naveo je Radmanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije