BiH

Radnici u Federaciji BiH protestuju protiv Sindikata?

Radnici u Federaciji BiH protestuju protiv Sindikata?
Radnici u Federaciji BiH protestuju protiv Sindikata?

SARAJEVO - Radnici bi trebalo da izađu na proteste, ali ne pred Vladu FBiH, nego pred Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, smatraju radnici, koji su ogorčeni radom Sindikata.

Tako Miralem Terzo, jedan od predstavnika radnika sarajevske "Hidrogradnje", koja je otišla u stečaj, kaže da treba tražiti promjenu strukture Sindikata, jer je, kako ističe, izdao radnike.

Da bi trebalo imati proteste pred Sindikatom, smatraju i u "Binasu" Bugojno, ali i u sarajevskom "Feroelektru", koji su članovi Sindikata trgovine BiH, koji je, pak, isključen iz SSS.

"Sindikat renovira zgradu od donacija i iz članarina, a radnici se bore za posao, plate, doprinose. Zašto taj novac nije dat u pravne timove da se zaštite radnici? Mi nismo dobili ni marke pomoći, a preko 300.000 KM smo dali Sindikatu kroz članarine. Od Saveza nemamo ništa, a predsjednica našeg granskog sindikata nije obišla nijednu firmu", dodao je Terzo.

Ističe da je čak i Međunarodni sindikat iz Ženeve iskazao zabrinutost zbog nepotpisivanja 11 granskih kolektivnih ugovora, zbog čega su radnici nezaštićeni, samo u građevinarstvu tako je nezaštićeno oko 80.000 radnika, te da su krivi granski sindikati.

"A plate u Sindikatu se kreću od 900 do 3.500 KM", tvrdi Terzo.

Naglašava da je od početka godine otpušteno 5.500 radnika i da bi trebalo za 1. maj imati proteste makar simbolično na Praznik rada.

Adem Haračić iz Sindikata Firme namjenske industrije "Binas" takođe misli da trebaju protesti pred Sindikatom i da je SSS BiH krivac za probleme, uključujući i probleme koje imaju i u ovoj firmi.

"Ako budu organizovani protesti pred Sindikatom, mi bismo došli", dodao je Haračić.

Sakib Kopić iz Sindikata "Solidarnost" Tuzla, koji ima oko 2.000 članova iz urušenih firmi, od kojih, tvrdi, ne traži članarinu i koji nije dio SSS, kaže da niko od radnika ne podržava Savez i da treba protestovati pred Sindikatom.

"Savez je otkazao prvomajski protest, što je van pameti, ali to su uradili zato što im niko ne bi došao", dodao je Kopić i najavio da će oni 27. aprila doći pred zgradu Vlade FBiH jer nisu ispunili obećanje o uvezivanju staža za 16 radnika "Borca" Banovići i šest "Borca" Zenica, a da će se za 1. maj okupiti pred bivšom zgradom Vlade TK, zapaljenom na protestima 2014. godine.

Predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović odbacuje optužbe i kaže da Sindikat radi na zaštiti prava radnika. Najavio je za utorak i srijedu protest pred zgradom Parlamenta FBiH, kada on zasjeda. Razlog protesta je, kako kaže, zbog nekoliko zakona koji derogiraju prava radnika.

Prokomentarisao je da su inertni ovi koji prozivaju i napadaju Savez, a da za 1. maj nisu htjeli da protestuju samo da bi bili protesti.

Glavni odbor SSS BiH bio je odlučio da za 1. maj budu protesti u Sarajevu "zbog maćehinskog odnosa Vlade FBiH prema radnicima". Kasnije je odlučeno da bude samo održana proširena sjednica Glavnog odbora kako bi zauzeli stav o narednim aktivnostima, posebno odgovoru na namjere donošenja zakona o doprinosima, porezima, štrajku i mirnom rješavanju sporova. Osuđen je "podmukli odnos" Vlade prema granskim sindikatima sa kojima nisu još potpisani kolektivni ugovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije