BiH

Rasprava o primjeni Zakona o radu: "Uzmi ili ostavi" umjesto pregovaranja

Rasprava o primjeni Zakona o radu: "Uzmi ili ostavi" umjesto pregovaranja
Foto: Ilustracija | Rasprava o primjeni Zakona o radu: "Uzmi ili ostavi" umjesto pregovaranja

DOBOJ - U privredi još nije zaživjelo pregovaranje radnika i poslodavaca o uslovima rada, sindikalno organizovanje je simbolično, a kolektivnih ugovora u realnom sektoru nema.

Do ovih zaključaka su došli u Agenciji za mirno rješavanje sporova RS, koji su s predstavnicima resornog ministarstva i sindikata u Doboju raspravljali o efektima primjene Zakona o radu.

"Još smo u tom domenu 'uzmi ili ostavi' ono što se nudi. Nema pregovora o uslovima rada, nema pregovora o plati, radnom učinku. Radnici prihvataju posao da imaju bilo kakva primanja", kaže Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rješavanje sporova RS, te dodaje da poslodavci često uskraćuju pravo na otkazni rok i otpremnine, a to je propisano i zakonom i kolektivnim ugovorima.

Da li je u praksi zaista tako nismo uspjeli saznati jer se na javnoj raspravi nije pojavio nijedan ovdašnji poslodavac iz realnog sektora.

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata RS, smatra da javne rasprave na kojima se analiziraju efekti primjene Zakona o radu RS zapravo pokazuju da on ima određenih manjkavosti koje idu na štetu radnicima, a nije ni primjenjiv kod dijela poslodavaca, što će vjerovatno rezultirati određenim izmjenama.

"Dosta je manjkavosti kada je u pitanju zaštita radnika. Jednostavno, radnik može biti poslat kući sa 50 odsto plate, što smatramo da nije u redu, može se radnik primiti na nekoliko dana, na mjesec dana, dva mjeseca, što smatramo da tako ne može", kazao je Peulić.

Zakon o radu RS pripreman je u redovnoj proceduri, ali je usvojen po hitnom postupku krajem decembra 2015. godine.

"Mi nećemo kreirati neka eventualno nova rješenja, nego ćemo samo u Doboju i u svim mjestima gdje su zakazane javne rasprave pokušati da čujemo gdje su problemi u primjeni, koje to odredbe nisu dovoljno precizne, koje treba dograditi", izjavio je Rajko Kličković, načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Mnogi poslodavci su, prema mišljenju predstavnika Agencije, nespremni dočekali njegovu primjenu, zbog čega su u prva dva mjeseca prošle godine bili bukvalno "bombardovani" radnim sporovima. Oko 7.000 ih je pristiglo u ovu instituciju, a većina se odnosila na isplatu naknada za prevoz i kašnjenje plata prosvjetarima i policijskim službenicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije