BiH

Razmotren nacrt izmjena Zakona o visokom obrazovanju

Razmotren nacrt izmjena Zakona o visokom obrazovanju
Razmotren nacrt izmjena Zakona o visokom obrazovanju

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Nacrt zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim je produženo studiranje studentima koji su upisali diplomske i postdiplomske studije po odredbama Zakona o univerzitetu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je studentima produženo studiranje do kraja akademske 2015/2016 godine.

"Studentima, koji studiraju po bolonjskom principu, daje se mogućnost upisa u narednu godinu u akademskoj 2015/2016 godini sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova ili dva predmeta bez obzira sa koliko bodova su iskazani", rekao je Malešević, obrazlažući zakonska rješenja.

On je naglasio da će se usvajanjem izmjena navedenog zakona izbjeći štetne posljedice po većinu studenata u Republici Srpskoj.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji kojim je definisano da se rok za podnošenje zahtjeva ranijeg vlasnika eksproprisane nepokretnosti za poništenje pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji, ukoliko nisu izvrešni znatniji radovi na tom objektu, povećava sa tri na deset godina.

Zakonskim rješenjima je definisano da se protiv akta o utvrđivanju opšteg interesa može pokrenuti upravni spor.

Biće razmatran Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji.

Na sjednici će biti razmatran Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za prošlu godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije