BiH

Razmotrena Informacija o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja

Razmotrena Informacija o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja
Razmotrena Informacija o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Informaciju o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Srpske 2010-2014 godina, za prošlu godinu, u kojoj se navodi da je Vlada Srpske tokom cijelog perioda uložila više od 33 miliona KM samo u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je u završnoj riječi da će sve primjedbe poslanika biti uvrštene u novu strategiju razvoja obrazovanja Republike Srpske, čija je izrada u toku.

Malešević je zaključio da bi se situacija u obrazovanju promijenila ako bi se za obrazovanje izdvajalo šest odsto umjesto dosadašnjih četiri odsto u budžetima.

Poslanik SDS-a Zlatko Maksimović smatra da ukupno djelovanje srednjeg obrazovnog sistema ne doprinosi stvaranju produktivne radne snage, stvaranju razvojnih kapaciteta i razvoju ljudskih resursa.

"Posljedice su vidljive i u opštoj pasivnosti mladih u javnom životu u lokalnim zajednicama i malom broju mladih koji učestvuju u radu nevladinih udruženja i političkih stranaka, slaboj motivaciji za volonterizam ili neke druge preduzetničke aktivnosti", istakao je Maksimović.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović založio se za isti kriterijum i tretman Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci bilo prema broju studenata, studijskih programa i količini sredstava.

"Želim da do oktobra budu okončani radovi na Bogoslovskom fakultetu i Studentskom domu u Foči", istakao je Krsmanović.

Poslanik SDS-a Dušan Berić smatra da je zabrinjavajući podatak da se svake godine smanjuje broj upisanih učenika u osnovnim školama Republike Srpske, što je posljedica manjeg broja rođene djece.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica izrazio je nezadovoljstvo zbog opšteg stanja u obrazovanju, položaja prosvjetnih radnika, kvaliteta nastavnih planova i programa, te znanja učenika osnovnih, srednjih škola i studenata u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije