BiH

Reagovanja na sarajevski incident sa beogradskim glumcima

Reagovanja na sarajevski incident sa beogradskim glumcima
Reagovanja na sarajevski incident sa beogradskim glumcima

BEOGRAD - Beogradska štampa uglavnom samo prenosi incident sa beogradskim glumcima u vezi sa sarajevskom premijerom filma "Montevideo...", a jedino "Večernje novosti" daju ocjenu da mnogi srpski umjetnici, iz potrebe da ponovo uspostave pokidane veze ili zadobiju novu publiku, nisu marili za granicu nacionalnog, pa ni ljudskog dostojanstva.

"Nije ovo prvi put da se našim umetnicima, gostujući u nekadašnjim bratskim republikama, omaknu političke izjave u koje se potom upliću kao `pile u kučine`", pišu "Novosti" pod naslovom "Žao mu Jove, Bog te video" i uz pitanje zašto se srpski umjetnici dodvoravaju.

List prenosi i ogorčenje roditelja poginulih vojnika u Dobrovoljačkoj zbog ponašanja i izjava srpskih glumaca Sergeja Trifunovića i Dragana Bjelogrlića u vezi sa slučajem generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji se sumnjiči za zločin u Dobrovoljačkoj.

"Kad čujem kako u Sarajevu komentarišu događaje u Dobrovoljačkoj ulici i kada vidim kako neki naši ljudi na svojim prsima nose slike onih koji su naredili ubistvo naše dece, duša me boli. Ko to može da kaže da tamo u maju 1992. godine nije počinio zločin?", kaže Bogda Tomović, majka 18-godišnjeg Zdravka Tomovića koji je smrtno stradao u Dobrovoljačkoj.

Senija Kastrati, iz Požarevca, majka poručnika Nihada (28), stradalog 2. maja 1992. godine u koloni JNA koja se povlačila iz Sarajeva kaže da svako pominjanje Dobrovoljačke u njoj iznova otvara strašnu, nezaraslu ranu za sinom.

"Ovih dana, od kada sam saznala da je uhapšen general Divjak, govorim: ako je odgovoran, neka ga stigne zaslužena kazna", kaže Senija koja ne može da vjeruje da ima onih kojima je žao što je Divjak uhapšen i što ne može sa njima da gleda film.

List napominje da su stanovnici  Pala pogođeni i uvrijeđeni ponašanjem beogradskih umjetnika, od kojih je Trifunović nosio majicu sa likom Divjaka, a Bjelogrlić izjavio da mu je žao što Divjak nije prisustvovao sarajevskoj premijeri filma.

"Nije ih umirila ni nemušta, `pokajnička` Trifunovićeva izjava da se radi o slučajnosti, a ne o gestu, niti im je bilo dovoljno ubedljivo `objašnjenje` glumca da se na žurki oznojio i morao svoju majicu da zameni `inkriminisanom`, koja mu je `podmetnuta iz crne najlon kese`", piše list.

Ostali listovi su samo prenijeli informaciju da je otkazana projekcija "Montevidea" na Palama zbog moralnih i bezbjednosnih razloga, uz podsjećanje na ponašanje Trifunovića i Bjelogrlića, dok "Politika" ocjenjuje da su potezi Bjelogrlića i Trifunovića doživljeni u RS kao podrška Divjaku, te da su građani Pala razočarani i uvrijeđeni ponašanjem srpskih glumaca odlučili da im otkažu gostoprimstvo i da bojkotuju film.

Bjelogrlić je rekao za "Politiku" da ne želi da daje pojedinačne izjave povodom ovog slučaja, već će organizovati ovih dana konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje stavove.

Trifunović je u ponedeljak naveče za B92 rekao da mu je "žao što zbog svega trpi film" i da to što je obukao majicu sa likom Divjaka nije njegov ideološki stav, te dodao da je on glumac, da se ne bavi tim stvarima i ne "želi da se iko razvlači po novinama zbog takvih gluposti".

"Bila je žurka, đuskali smo, ja sam hteo da se presvučem, neko je rekao nemoj u hotel, evo ti majica, bacio, ko je ovo, je l` ovo Vojtila, ha-ha-ha, ćao. Znači, kraj priče, ja dalje od toga nemam šta da pričam. Ja ne znam u jedan ujutro da je to Jovan Divjak, za kojeg sam čuo prvi put da je uhapšen. Šta sad, je l treba da se pravdam zbog toga što ne znam ko je Jovan Divjak", kaže on.

Kulturni centar Pale saopštio je u ponedeljak da je otkazao prikazivanje filma "Montevideo, Bog te video" zbog moralnih i bezbjednosnih razloga.

Film je otkazan nakon izjave srpskog glumca i režisera Dragana Bjelogrlića uoči premijere filma "Montevideo, Bog te video" u Sarajevu da mu je žao što premijeri neće prisustvovati bivši general Armije BiH Jovan Divjak koji je prošle sedmice uhapšen u Beču po optužbi za ubistvo 42 srpska vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Na sarajevskoj premijeri filma i srpski glumac Sergej Trifunović pojavio se u majici s likom Divjaka.

 Profesor međunarodnog prava iz Beograda i nekadašnji zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Radoslav Stojanović ocijenio je da je postupak Jovana Divjaka u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prema definiciji međunarodnog prava zločin.

"On je ubijao one koji su položili oružje. To je po međunarodnom pravu, Šestom konvencijom, zabranjeno 1909. godine. Dakle, on je zločinac po međunarodnom pravu, a ne samo po zakonima Srbije, BiH ili Austrije", izjavio je Stojanović  za "Glas Srpske".

Jovan Divjak bio je general JNA, a potom i general Armije BiH. Srbija je protiv njega podigla optužnicu, slično kao u slučaju Ejupa Ganića. Riječ je o potjernicama za 19 osoba iz BiH pod optužbom da su u maju 1992. godine počinili ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.          

Pripadnici Armije BiH 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ubili su 42, ranili 73 i zarobili 215 pripadnika JNA. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS dostavilo je Tužilaštvu BiH izvještaj u kome se za zločin u Dobrovoljačkoj tereti 15 lica.

Vezane vijesti:

U RS završena distribucija filma Montevideo, Bog te video

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije