BiH

Reakcije na inicijativu SDS-a o upućivanju deklaracije u NS RS o privrženosti Dejtonu

Reakcije na inicijativu SDS-a o upućivanju deklaracije u NS RS o privrženosti Dejtonu
Reakcije na inicijativu SDS-a o upućivanju deklaracije u NS RS o privrženosti Dejtonu

BANJALUKA - Inicijativa SDS o upućivanju deklaracije u Narodnu skupštinu RS o privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i ubrzanim evropskim integracijama je politikantstvo, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS, dok neki poslanici smatraju da prvo treba otvoreno razgovarati bez prepucavanja.

Dodik je rekao juče za "Nezavisne" da niko ne spori izvorni Dejton i evropski put BiH, ali da treba razmišljati o tome  da je Dejton značajno degradiran "nasiljem visokih predstavnika i međunarodne zajednice".

"Mislim da je SDS-ova inicijativa više u formi dodvoravanja međunarodnoj zajednici. Očigledno je američka administracija to tražila od njih", kaže Dodik.

Nije želio komentarisati izjave koje dolaze iz SDS-a da on s bilo kim razgovara o trećem entitetu i da bi to ugrozilo i Republiku Srpsku.

"Treba sjesti i razgovarati kada su u pitanju kapitalni projekti. Treba da dogovorimo sastanak i razgovaramo o svim temama", rekao je Dodik.

Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS-a, izjavila je medijima kako je cilj deklaracije da definiše dva vitalna interesa RS: očuvanje njenog dejtonskog statusa na načelima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te ubrzan evropski put "kako ne bismo imali zid EU i na granici sa Srbijom".

"Želimo konačno da stavimo tačku na teritorijalnu prekompoziciju BiH, što znači i kraj ambicija Dragana Čovića za trećim entitetom, u kome bi bili i dijelovi RS, Semberija i Posavina. Takođe, nacionalni interes Srba je da BiH uđe u EU zajedno sa Srbijom, kako nam Drina ne bi bila granica. Trenutno kasnimo pet godina za Srbijom i cilj je da RS bude lokomotiva puta BiH ka EU", izjavila je Pandurevićeva.

Juče nam se niko od članova Predsjedništva i potpredsjednika SDS-a nije javljao na telefon izuzev Miće Mićića, koji nije imao informaciju kada će pomenuta deklaracija biti upućena u Narodnu skupštinu RS.

Nenad Stevandić, zamjenik predsjednika Narodne skupštine RS, smatra da  je bilo potrebno prvo sjesti i razgovarati o tome, pa tek onda s tim izaći u javnost.

"Imali smo slučaj kada je predsjednik RS pozvao Vukotu Govedaricu, lidera SDS-a, da se razgovara o vitalnim interesima RS, on je to odbio, pa je poslije toga otišao kod Bakira Izetbegovića, lidera SDA. Sad je ponovo podnio inicijativu. Hajde da budemo pametni i da sjednemo svi zajedno, svi politički partneri u RS, da definišemo te stvari, bez stranačkih prepucavanja, pa da onda izađemo s nečim sa čim se svi zajedno slažemo. Zajedno smo pametniji, ukoliko nismo taoci vlastitih sujeta", rekao je Stevandić.

Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u  Narodnoj skupštini RS, smatra da deklaracija ima smisla, ali da u međustranačkoj ostrašćenosti teško bilo šta prolazi.

U tom kontekstu, mišljenja je da je vrijeme da i SNSD duboko analizira svoje politike, pa i one koje su usvojene na stranačkom kongresu 2015, gdje se, između ostalog, najavljuje i mogućnost referenduma o statusu RS.

Kalabić kaže da se u međuvremenu desilo mnogo događaja mimo naše kontrole na koje treba reagovati i prilagođavati se.

Miroslav Brčkalo, poslanik PDP-a u NS RS,  podržava inicijativu SDS-a da se jedna takva deklaracija uputi u  parlament RS, te da bi to trebalo da bude najvažniji  interes za sve političke partnere u RS.

"Potrebno je prestati pričati o trećem entitetu, što već neko vrijeme zagovara Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a u tome ima i podršku Milorada Dodika. Očuvanje Dejtonskog sporazuma je najvažnije i ko god se protivi Dejtonskom sporazumu najveći je neprijatelj BiH", kaže Brčkalo.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS,  kaže da ne bi htjela komentarisati inicijativu o deklaraciji, jer nije vidjela taj dokument, nego je za njega čula iz medija.

"Po mom mišljenju je važnije da  sve strane u RS razgovaraju  prije toga, sve ostalo je čisto politikantstvo, kad se s tim ide jednostrano", kaže Stevanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije