BiH

"Referendum pravo građana Srpske"

"Referendum pravo građana Srpske"
"Referendum pravo građana Srpske"

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Petrom Ivancovim.

Čubrilović istakao je da je Narodna skupština Republike Srpske, u skladu sa najvišim demokratskim principima, jednoglasno donijela Odluku o raspisivanju Repubičkog referenduma i da su ispoštovane sve ustavne i zakonske odredbe kako bi se provjerila volja građana u vezi sa praznovanjem 9. januara kao Dana Republike Srpske.

On je rekao da građani Republike Srpske, kao i svi drugi narodi, imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim pitanjima koja su od nihovog vitalnog interesa.

Predsjednik Narodne skupštine je ponovio da sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske ne ugrožava ustavnopravni okvir Bosne i Hercegovine i da je riječ o pitanju koje se odnosi na pravo Republike Srpske da uređuje datume svojih praznika.

Čubrilović je rekao da Narodna skupština očekuje od Ustavnog suda BiH odgovori na apelaciju u vezi odluke kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini ponovio je stav da održavanje referenduma jeste pravo građana Republike Srpske da na legalan način izraze svoje mišljenje koje se odnosi na praznovanje Dana Republike Srpske.

Čubrilović i ruski ambasador Ivancov razmijenili su mišljenja i o drugim aktuelnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije