BiH

Remetić: Moguće kršenje Ustava BiH

Remetić: Moguće kršenje Ustava BiH
Remetić: Moguće kršenje Ustava BiH

SARAJEVO - Aleksandar Remetić, zamjenik premijera FBiH, kazao je da ukoliko Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvoji uredbu o imenovanju i razrješenju članova nadzornih odbora, je jasno da je riječ o kršenju zakona i Ustava BiH.

Remetić, koji je kadar DF, kazao je da će to za posljedicu imati uvođenje pravnog haosa, stvaranje nesigurnosti i napuštanje principa pravne države. 

Kako je objasnio, radi se o uredbi da se imenovanja i razrješenja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima izuzmu od resornih ministarstava.

''Ovakav postupak bi predstavljao ekonomski i državni udar na Federaciju BiH'', poručio je Remetić u obraćanju novinarima.

On je najavio da DF neće učestvovati u, kako kaže, ''kršenju zakona i isporuci javnih preduzeća u ruke dvije stranačke centrale''. 

Remetić navodi da se na ovaj način ruši njemačko-britanska inicijativa o podršci Bosni i Hercegovini.

''Zato isključiva odgovornost pripada stranačkim čelnicima koji pokušavaju izigrati principe pravne države, zakona i legalizacije'', pojasnio je. 

Za danas je najavio i održavanje sjednice predsjedništva DF na kojoj će donijeti odluku o daljim koracima. 

Upitan da li to znači mogući izlazak iz vlasti na nivou federalne i državne vlasti, Remetić kaže da o tome odlučuje predsjedništvo stranke.

Takođe, naveo je da nije isključena ni ta mogućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije