BiH

Rešić: Cilj reforme javne uprave nisu otkazi

Rešić: Cilj reforme javne uprave nisu otkazi
Rešić: Cilj reforme javne uprave nisu otkazi

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić poručuje da cilj reforme javne uprave nije smanjenje broja radnih mjesta, ni plata zaposlenima, već kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima i efikasniji rad.

Rešićeva u intervjuu Srni naglašava da reforma javne uprave traje nekoliko godina, te da je Srpska lider u tom procesu u BiH, ali da je neophodno dodatno analizirati stanje i predložiti odgovarajuće mjere.

Ona ukazuje da prvi prijedlozi, koje bi ove sedmice trebalo da razmatraju Odbor za reformu javnog sektora i Vlada, idu u smjeru izmjena tri podzakonska akta, koja će dovesti do toga da prijava građana na konkurs za posao u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi košta jednu KM.

"Onome ko se prijavljuje na konkurs za posao u ovom momentu treba bar 20 KM. Ubuduće, onaj ko se prijavljuje za posao u opštinama, gradovima i republičkim organima imaće samo troškove kopiranja dokumentacije, ali ne i ovjere, a na jedinstvenom formularu potpisaće više izjava o nekažnjavanju i slično. Tek ukoliko bude primljen na posao, dostavljaće originale dokumenata i potvrde", precizira Rešićeva.

Ona napominje da je Zakonom o državnim službenicima uveden priličan red i transparentnost u javnoj upravi, ali da je Zakon pokazao određene nedorečenosti, posebno kada je riječ o sistemu sankcionisanja službenika koji je trenutno veoma trom i dugotrajan.

"Imamo mehanizam napredovanja, a sada želimo da propišemo mjerljive procedure da radnik koji, možda, ne želi da radi ili nije dorastao radnom zadatku može da bude prebačen na drugo radno mjesto, ili da otvorimo mogućnost nekom drugom radniku da ima priliku da tu radi", navodi Rešićeva.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske naglašava da je cilj reforme javne uprave da uvede promjene u sistemu plata, na način da za svako radno mjesto bude posebno plaćeno, imajući u vidu da ne rade svi radnici isti posao.

"To nikako ne mogu biti subjektivne procjene, nego vrlo jasno utvrđeni i propisani kriterijumi", napominje Rešićeva, ističući da je to jedinstvena prilika da se Zakon o državnim službenicima poboljša i proširi na što veći broj subjekata.

Prema njenim riječima, i lokalne zajednice će biti obuhvaćene ovakvim i sličnim analizama, a po kompletiranju rezultata popisa biće analizirana i ekonomska opravdanost pojedinih lokalnih zajednica.

"Vrijeme je da uradimo detaljnu analizu stanja i da vidimo postoji li bolje rješenje za naše građane", poručuje Rešićeva.

Sve lokalne zajednice u Srpskoj uskladile su svoje akte za Zakonima o lokalnoj samoupravi, a plate izabranih funkcionera sa zakonskim ograničenjem o njihovoj visini.

"Ekonomska situacija u lokalnim zajednicama u ovo doba godine prilično je zahtjevna i teška zbog slabijeg punjenja budžeta početkom godine, ali sve funkcionišu - nemamo anomalija koje su drugačije u odnosu na prethodne godine i možemo ocijeniti da je stanje stabilno", kaže Rešićeva.

Ona smatra da u ovom momentu nema potrebe, a ni zahtjeva za nametanje odluka o privremenom finansiranju u lokalnim zajednicama, ali će, vjerovatno, biti donesena određena mjera u vezi sa opštinom Stanari.

"Osnovali smo novu opštinu i, pošto je formirana iz teritorije grada Doboja, moraće se raditi finansijske diobe, a to sve traje... Zbog toga će, u tom periodu, Republika Srpska pružiti svoju asistenciju", rekla je Rešićeva.

Ona najavljuje da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u narednim danima izdati prvi pečat za opštinu Stanari, nakon čega će načelnik moći da formira službe, a i dalje će se raditi na jačanju ove novoformirane opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije