BiH

Rešić: Nema viška radnika u ministarstvima i republičkim upravnim organizacijama

Rešić: Nema viška radnika u ministarstvima i republičkim upravnim organizacijama
Foto: Srna | Rešić: Nema viška radnika u ministarstvima i republičkim upravnim organizacijama

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je Srni da u ministarstvima i republičkim upravnim organizacijama Srpske nema viška radnika.

"Prema podacima Agencije za državnu upravu, državnih službenika i namještenika trenutno ima oko 5.000. Ako se uzme da samo Republička geodetska uprava, Poreska uprava i Inspektorat u 64 lokalne zajednice, u kojima imaju svoje filijale, zapošljavaju 2.500 ljudi, ispada da sve ostalo otpada na 16 ministarstava i druge republičke uprave i republičke upravne organizacije", navela je Rešićeva. 

Ona je rekla da to nije veliki broj ni u poređenju sa brojem stanovnika i dodala da treba raditi na rješavanju broja radnika u javnim preduzećima. 

Prema njenim riječima, vizija Vlade Republike Srpske jeste da se ona radna mjesta, koja su ista u administraciji u Vladi Srpske, izjednače sa istim radnim mjestima u javnim preduzećima, jer je razlika u platama velika, a radi se o vrlo sličnim poslovima. 

Govoreći o lokalnim samoupravama Rešićeva je istakla da u Trebinju ima previše zaposlenih u lokalnoj samoupravi, te da će tu morati doći do ozbiljne reorganizacije, jer je bivši gradonačelenik iz perioda od 2012. do 2016. godine ostavio višak od skoro stotinu ljudi, što predstavlja ogroman problem, koji će se morati riješiti. 

Ona je navela da se višak radnika u lokalnoj samoupravi uglavnom javlja u Hercegovini, gdje je nasljeđe bivših načelnika vrlo kompleksno, kao što je slučaj i sa Ljubinjem. 

"Ipak, u većini lokalnih zajednica nije izražen problem sa viškom zaposlenih. Računamo da će neki preći na nova radna mjesta, a neki otići u penziju. Postoje i neke lokalne zajednice, koje imaju prostora i za nova zapošljavanja kao što su Prijedor, Laktaši, Gradiška, Mrkonjić Grad. Banjaluka ima dosta radnika, ali radi se na reorganizaciji i sistematizaciji", dodala je Rešićeva. 

Ona je rekla da se na jesen očekuje novi zakon o državnim službenicima čija će okosnica biti neki zahtjevi Evropske komisije, koje treba involvirati u njega. 

"Jedan od zahtjeva EU odnosi se na uslov da se pri prijemu radnika uvede i pisano testiranje, koje će nositi veći broj bodova i biti eliminatorni faktor pri čemu bi intervju bio samo dodatna komponenta što bi doprinijelo kvalitetnijem bodovanju i smanjilo subjektivnost prilikom ocjenjivanja kandidata", pojasnila je Rešićeva. 

Ona je rekla da je to nešto što će Ministarstvo definitino primjenjivati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije