BiH

Rešić: Primanja radnika će biti povećana setom zakona

Rešić: Primanja radnika će biti povećana setom zakona
Foto: N.N. | Rešić: Primanja radnika će biti povećena setom zakona

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je danas u Banjaluci da se setom zakona koji se odnose na plate budžetskih korisnika mijenjaju koeficijenti i pojam plate.

"Ovo uključuje i iznos poreza na dohodak i zajedno sa izmjenama Zakona o porezu na dohodat rezultovaće povećanjem primanja svakog zaposlenog u Srpskoj", rekla je Rešićeva, obrazlažući u Narodnoj skupštini set zakona koji se odnose na plate budžetskih korisnika u Srpskoj. 

Ona je naglasila da se povećanje ličnih primanja putem poreske olakšice može smatrati mjerom od opšteg interesa za Srpsku. 

"Iz ovih razloga zakone je potrebno donijeti u što kraćem roku", dodala je Rešićeva. 

Ona je obrazložila prijedloge zakona o o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, o platama zaposlenih u javnim službama Srpske, o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske i o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj. 

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijela Mrda smatra da će usvajanjem seta zakona biti poboljšan položaj prosvjetnih radnika. 

"Prosvjetari su dugo čekali povećanje plata i sve što smo razgovarali sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom sada se finalizuje", rekla je Mrda. 

Samostalni poslanik Ilija Stevančević rekao je da su penzioneri zadovoljni onim što je Vlada do sada za njih učnila. 

"Hvala vam za sve što se učinili, ali se penzioneri nadaju da će dobiti jednokratnu novčani pomoć", kaže Stevančević. 

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je, po hitnom postupku, navedeni set zakona. 

Nakon razmatranja izmjene zakona - prijedlog da se lovačko oružje oslobodi poreza 

Prijedlogom Zakona o izmjenama Zakona o porezima na držanje, upotrebu i nošenje dobara, po hitnom postupku, oslobađa se od oporezivanja posjedovanje registrovanog oružja - lovačkog karabina, kao i kombinovanog lovačkog oružja i lovačke puške.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi o prijedlogu ovog akta da Vlada smatra da ovu vrstu oružja nije opravdano dalje oporezivati. 

"Gubitak prihoda u vezi sa donošenjem ovog zakona je oko 100.000 KM što ćemo nadomjestiti u budžetu", rekao je Tegeltija. 

U obrazloženju ovog prijedloga zakona rečeno je da je važećim Zakonom o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara propisano oporezivanje oružja za koje je izdat oružni list za držanje i nošenje oružja, među kojima je i lovački karabin, kao i kombinovano lovačko oružje i lovačka puška. 

"Navedeno oružje koriste lovci, kao članovi lovačkih udruženja koja gazduju lovištima u Srpskoj. U vezi s tim, na inicijativu zainteresovanih udruženja, a uz analizu koja potvrđuje da je posjedovanje ove vrste registrovanog oružja izuzeto od oporezivanja u zemljama u okruženju, utvrđena je opravdanost za oslobađanjem od oporezivanja oružja koja se koriste za lov u Republici Srpskoj" , navodi se u obrazloženju prijedloga ovog akta. 

Narodna skupština razmotrila je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara, po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije