BiH

Ruska Ambasada: Uvođenje u pravo neokolonijalnih inicijativa - kršenje Dejtona

Ruska Ambasada: Uvođenje u pravo neokolonijalnih inicijativa - kršenje Dejtona
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Ruska Ambasada: Uvođenje u pravo neokolonijalnih inicijativa - kršenje Dejtona

SARAJEVO - Iz ruske Ambasade saopšteno je da su odluke državljanina Njemačke Kristijana Šmita nelegalne i bez pravnih posljedica, te upozoreno da će bilo koje uvođenje u pravno polje BiH neokolonijalnih inicijativa izmišljenih u anglosaksonskim ambasadama u Sarajevu smatrati direktnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je garant Ruska Federacija.

Ambasada Ruske Federacije u BiH izrazila je zabrinutost zbog stalnih pokušaja SAD i Velike Britanije da destabilizuju situaciju u BiH "rukama njihovog nelegitimnog štićenika Kristijana Šmita, kojeg predstavljaju kao visokog predstavnika".

U saopštenju ruske Ambasade napominju da visoki predstavnik u BiH može da bude imenovan isključivo uz odobrenje Savjeta bezbjednosti UN, te da bez toga nijedan kandidat za ovu funkciju nema ni mandat, a kamoli kompleks alata "bonskih ovlaštenja".

Izmjene zakonodavstva u BiH moraju se ostvarivati isključivo u okviru dijaloga legitimnih predstavnika tri ravnopravna konstitutivna naroda u BiH i dva entiteta uz široka ustavna ovlaštenja.

U ruskoj Ambasadi su ubijeđeni da konstitutivni narodi u BiH imaju puno pravo da sprovode mjere radi zaštite dejtonskih temelja BiH, kao i njenih entiteta od spoljnih nasrtaja.

"Insistiramo na hitnom i potpunom prestanku funkcionisanja međunarodne supervizije u BiH, kao i na prenošenju punoće vlasti lokalnim stranama", ističe se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Šmit je juče izjavio da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, "podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije