BiH

Ruski helikopteri umjesto klirinškog duga?

Ruski helikopteri umjesto klirinškog duga?
Ruski helikopteri umjesto klirinškog duga?

SARAJEVO - Klirinški dug vrijedan oko 125 miliona američkih dolara BiH bi konačno mogla naplatiti od Vlade Ruske Federacije preuzimanjem višenamjenskih helikoptera iz Rusije.

Ova opcija mogućeg poravnanja klirinškog duga, nastalog po obračunima robne razmjene između bivše SFRJ i nekadašanjeg Sovjetskog Saveza, a čije je izmirenje na sebe preuzela Ruska Federacija,  sadržana je u zaključku koji je juče usvojilo Predsjedništvo BiH.

Ranije je jedan od bh. prijedloga bio da Rusi klirinški dug izmire na način da BiH oproste dugovanja za u ratu isporučeni prirodni gas, što u Predsjedništvu BiH nikada nije dobilo podršku.

Predsjedništvo BiH je jučerašnjim zaključkom zadužilo Vijeće ministara da im u roku od 30 dana u dalju proceduru dostavi novi prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije po obračunima vezanim uz robnu razmjenu između bivšeg SSSR i bivše SFRJ.

U zaključku Predsjedništva BiH navedeno je da će u prijedlogu, čija je izrada zatražena od Vijeća ministara, "biti uključena mogućnost isporuke višenamjenskih helikoptera od strane Ruske Federacije, koji mogu služiti za pomoć civilnim organima u BiH pri reagovanju na prirodne i druge nesreće, naročito za gašenje požara".

"Mogućnost da se klirinški dug kompenzira isporukom helikoptera opcija je koja bi konačno mogla dobiti saglasnost sva tri člana Predsjedništva jer su raniji prijedlozi bh. strane uvijek bili neprihvatljivi nekom članu kolektivnog šefa države iz različitih razloga", rečeno nam je juče u Predsjedništvu BiH.

U ovoj instituciji nisu željeli spekulisati o broju helikoptera koje bi BiH kasnije tražila od Rusije za podmirenje duga od 125 miliona dolara uz napomenu da Vijeće ministara tek treba da usaglasi novi prijedlog osnova za pregovore radi zaključivanja sporazuma s Rusima.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje se bavi i pitanjem dugovanja, juče nisu mogli govoriti o novoj mogućnosti konačnog rješavanja pitanja klirinškog duga uz obrazloženje da sa zaključkom Predsjedništva još nisu upoznati.

Nabavka novih helikoptera u BiH jedan je od prijedloga i Radne grupe Vijeća ministara zadužene za izradu studije gašenja šumskih požara u BiH o kojem se ministri tek treba da izjašnjavaju.

Nije razmatrana platforma za nastup bh. delegacije na Generalnoj skupštini UN-a

Vlada Ruske Federacije klirinški dug do sada je izmirila prema Sloveniji i Hrvatskoj, a najavljeno je da će dugovanja prema ostalim državama nastalim raspadom bivše SFRJ biti izmirena do 2016. godine. Slovenija je od Rusije dobila visokotehnološku opremu, dok je Hrvatska uz visokotehnološke proizvode dobila i energetsku opremu za Termoelektranu Sisak-C.

Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj sjednici nije razmatralo platformu za nastup bh. delegacije na septembarskom zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku iako je iz Ministarstva vanjskih poslova dobilo njenu "popravljenu" verziju. Neslužbeno nam je potvrđeno da ni novom verzijom platforme članovi Predsjedništva nisu zadovoljni, zbog čega nije ni razmatrana, pa će ona predsjedavajućem Željku Komšiću u obraćanju Generalnoj skupštini poslužiti smao kao "podsjetnik".

"Predsjedavajući će u svom nastupu u UN-u voditi računa da ne odstupa od stavova sa kojima su saglasna sva tri člana Predsjedništva BiH", rečeno nam je u Predsjedništvu BiH.

Kolektivni šef države primio je k znanju informaciju o dosadašnjim aktivnostima na uspostavi balkanskih medicinskih snaga (BMTF) te zadužio Ministarstvo odbrane BiH da pokrene postupak za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnog ugovora i da nastavi učešće u aktivnostima na uspostavi balkanskih medicinskih snaga. Članovi Predsjedništva na sjednici su usvojili i odluke o pokretanju pregovora za zaključivanje više sporazuma.

Najpoznatiji helikopter

Jedan od najpoznatijih ruskih višenamjenskih helikoptera je K-32. On može ponijeti pet tona vode u jednom zamahu, a na čas troši tonu goriva.

Ruski helikopteri su priskočili u pomoć prošle godine kada su Bosnu i Hercegovinu zahvatili veliki požari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije