BiH

SDA: OHR snosi dio odgovornosti za postojeće stanje u Mostaru

SDA: OHR snosi dio odgovornosti za postojeće stanje u Mostaru
SDA: OHR snosi dio odgovornosti za postojeće stanje u Mostaru

SARAJEVO - Kolegij SDA odbacuje optužbe OHR-a upućene Stranci demokratske akcije kada je u pitanju implementacija presude Ustavnog suda BiH o Mostaru.

U saopštenju te stranke se navodi da je SDA bila konstruktivna strana u procesu implementacije presude i pokušavala naći rješenje na principima Dejtonskog sporazuma kojim bi se osigurala ravnopavnost konstitutivnih naroda i građana Mostara.

Dodaje se da su teškoće u implementaciji presude nastale zbog nastojanja HDZ-a BiH da ovu situaciju iskoristi i nametne dominaciju nad Bošnjacima u Mostaru.

- OHR nema snage da identifikuje pravog krivca, već uporno generalizuje stvari te potpuno neosnovano optužuje i SDA. OHR treba preuzeti svoj dio odgovornosti jer je nametanjem Statuta Grada Mostara proizveo postojeće stanje - navodi se u saopštenju.

SDA će, dodaje se, nastaviti konstruktivno učešće u implementaciji presude kako bi se izbori za grad Mostar održali sa opštim izborima ove godine.

- U svakom slučaju, rješenje za Mostar mora osigurati ravnopravnost svih i isključiti dominaciju bilo koga nad bilo kim. Najnoviji prijedlog koji dolazi od OHR o tri izborna područja nije prihvatljiv, jer se njime uspostavlja dominacija nad Bošnjacima Mostara. SDA ponavlja da Mostar treba biti jedinstven grad sa više jedinica lokalne samouprave s rotacijom gradonačelnika svake četiri godine, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije