BiH

SDA i SBB potvrdili principe o zajedničkom nastupu na izborima

SDA i SBB potvrdili principe o zajedničkom nastupu na izborima
SDA i SBB potvrdili principe o zajedničkom nastupu na izborima

SARAJEVO - Predsjedništvo SDA danas je potvrdilo principe o saradnji i zajedničkom nastupu sa SBB-om na predstojećim lokalnim izborima, koje su nedavno dogovorili pregovarački timove ove dvije stranke.

"Tamo gdje je 2012. godine izabran načelnik općine ispred SDA, ostaje pravo SDA da ponovo kandiduje načelnika, a podržaće ga i SBB. Gdje je SBB dobio mjesto načelnika, to su Goražde i Stari Grad, ostaje pravo SBB-u da predloži svog kandidata i podržaće ga SDA. Gdje nismo mali pozicije načelnika ostaje da se dogovori da se iznađe zajednički kandidat", rekao je nakon okončane sjednice Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Dodao je da i SBB na organima stranke treba razmatrati i, nada se, usvojiti ove principe.

O izborima u Mostaru i jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH kada nije podržano nekoliko predloženih izmjena Izbornog zakona BiH, Osmanović je naglasio da je pitanje Mostara krupno i složeno političko pitanje, da je duži period teško iznaći pravedno rješenje, te da ne postoji nijedna parlamentarna skupina koja bi se mogla usaglasiti o jedintvenom prijedlogu rješenja za Grad Mostar.

"To što se dešavalo na sjednici razumijemo kao ozbiljan prijedlog političkih stranaka da se kreće u pravcu rješenja problema. Smatram da će uslijediti niz razgovora političkih stranaka da se iznađe rješenje. Stava smo da rješenje za Mostar mora biti prihvatljivo za sve građane i konstitutivne narode", kazao je Osmanović.

Istakao je da se kasni, ali ima još jedan vremenski period, koji nije dovoljno dug, da se nađe rješenje za izmjene Izbornog zakona.

Odgovarajući na pitanje o objavi rezultata popisa stanovništva, Osmanović je napomenuo da bi se morao ispoštovati zakonski rok, te je ponovo pozvao direktora Agencije za statistiku BiH i dva zamjenika da se ponašaju isključivo u skladu sa zakonom, oslobode političkog pritiska i na osnovu statistike završe ovaj posao. Smatra da nije realno produžiti rok.

Napomenuo je da sankcije postoje ponovivši da su direktor i njegovi zamjenici, kada su konkurisali, znali o kakvoj se teškoj poziciji radi i da moraju odgovoriti na ono što zakon od njih traži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije