BiH

SDP BiH tužio Maleševića zbog jezika

SDP BiH tužio Maleševića zbog jezika
SDP BiH tužio Maleševića zbog jezika

Socijaldemokratska partija BiH podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Maleševića smatrajući da postoji osnovana sumnja da je počinio krivična djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, a u vezi s krivičnim djelom izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić, potvrdio je ove informacije i podsjetio da je Malešević nastavnicima u školama u Republici Srpskoj naložio da u đačke knjižice upisuju isključivo "jezik bošnjačkog naroda, umjesto bosanski jezik".

"Takva odluka je direktno u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. Ovo pitanje nije bilo sporno do 2012. godine predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku niti bilo kome drugom u tom entitetu", istakao je Mašić, navodeći da je pravo na jezik jedno od osnovnih i neotuđivih prava.

On je dodao da su nadležne vlasti u Srpskoj dužne poštovati odluku Ustavnog suda, u kojoj se kaže da Bošnjaci svoj jezik mogu nazivati kako žele i da im vlasti u Republici Srpskoj to ne smiju zabraniti. Iz tog razloga politički direktor SDP-a pozvao je nadležne da ovo pitanje razmatraju na narednim sjednicama Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije