BiH

SDP odlučuje o kandidatima za lidera

SDP odlučuje o kandidatima za lidera
SDP odlučuje o kandidatima za lidera

SARAJEVO - Glavni odbor SDP BiH održat će u subotu sjednicu na kojoj će konačno, između ostalog, odlučiti da li će pet kandidata koje je potvrdila Kadrovska komisija i Predsjedništvo stranke biti u utrci za predsjednika partije.

Zasad su potvrđene kandidature Nermina Nikšića, generalnog sekretara SDP BiH i aktuelnog premijera FBiH, koji je imao čak 57 nominacija, Besime Borić, sa pet nominacija, Mirka Pejanovića, dvije nominacije, Svetozara Pudarića, 28 nominacija, i Selima Bešlagića, sa 26 nominacija.

Predsjedništvo stranke u četvrtak je odlučilo da Glavnom odboru predloži još četiri kandidata za koje je Kadrovska komisija ocijenila da nemaju potpunu dokumentaciju i dovoljno nominacija, a to su Tomislav Tomić, Sanjin Saračević, Ferhat Mustafić i Tarik Hošić.

Na sjednici je prezentiran izvještaj Kadrovske komisije SDP-a o kandidatima za partijske funkcije, uključujući kandidate za novog predsjednika partije, kao i kandidate za nove sazive Glavnog i Nadzornog odbora SDP BiH.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP BiH, kazala je juče da će Kadrovska komisija između 558 kandidata za delegate Glavnog odbora izabrati njih 250, uvažavajući regionalne, spolne i etničke kriterije.

Glavni odbor ima 110 članova, a u SDP-u sad smatraju kako on mora imati najmanje 220 ili čak 250 članova koji će birati ili biti birani.

Hamdija Lipovača u četvrtak je odustao od kandidature za predsjednika partije, a Predsjedništvu je obrazložio da se povlači zbog Nermina Nikšića.

"Kada sam istaknuo kandidaturu, sebi sam rekao da ću se povući ako kandidati budu Bogić Bogićević i Nermin Nikšić. Iz poštovanja prema Bogićeviću bih se povukao zbog onoga što je učinio za BiH, a prema Nikšiću jer je sve ove godine bio najviše isturen, bio najviše odgovoran i podnio najveću žrtvu od svih funkcionera SDP-a", rekao je Lipovača.

Prošle sedmice je Bogićević odbio ponudu da bude kandidat za predsjednika SDP-a, a to isto je učinio i Nijaz Skenderagić.

Konačni prijedlog liste kandidata za predsjednika stranke u subotu će biti usvojen na sjednici Glavnog odbora, a o toj konačnoj listi izjašnjavat će se mnogobrojno članstvo ka Kongresu stranke, čiji je sastanak zakazan za 6. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije