BiH

SIPA istražuje prodaju oružja hrvatskoj firmi

 SIPA istražuje prodaju oružja hrvatskoj firmi
SIPA istražuje prodaju oružja hrvatskoj firmi

BANJALUKA - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) "češlja" dokumentaciju Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS zbog navodne sumnjive prodaje oružja i vojne opreme putem hrvatske firme za promet naoružanja "Scout" iz Hrvatske, saznaju "Nezavisne".

Iako iz SIPA juče nismo dobili odgovor u vezi sa ovom informacijom, Rajko Čkonjović, direktor Direkcije, potvrdio je da je na zahtjev SIPA dao pismenu izjavu i predao dokumentaciju o prodaji stotinak pušaka i tridesetak puškomitraljeza u transakciji posredstvom "Scouta".

"Nije tačno da su oni pretresli naše prostorije, nego je tačno to da smo im mi sami poslali dokumentaciju na njihov zahtjev. Takođe, nije tačno da sam ja na bilo koji način favorizovao tu firmu, o tome nije bilo niti riječi. Tema je bio izvoz tog viška naoružanja za jednu američku firmu", rekao je on.

Inače, firma "Scout" je odavno prisutna na "tržištu" oružja na prostoru BiH. Mehmed Bradarić, član Komisije za bezbjednost bh. parlamenta, podsjetio je da je ta firma bila upetljana u sumnjive poslove sa entitetskim vojskama i ministarstvima odbrane do stvaranja Oružanih snaga BiH.

"Znam, na primjer, da je preko Ministarstva odbrane RS oružje tada 'Scout' nabavljao pod sumnjivim okolnostima, koje je onda nošeno u zavod u Bratuncu, farbano, prepravljano i onda prodavano. Sve bi to trebalo detaljno istražiti", rekao je Bradarić.

I Dušanka Majkić, član Komisije, koja godinama govori o mutnim poslovima u vezi sa prodajom viška naoružanja iz BiH, kaže da je upoznata sa ovom akcijom SIPA u Direkciji, te precizira da se radi o ugovorenoj prodaji oružja iz vremena bivšeg ministarstva odbrane RS. Ona kaže da je ta prodaja u fokusu SIPA zbog veoma niskih prodajnih cijena i negira da je Direkcija u ovom slučaju uradila nešto nezakonito.

"Naša direkcija s tim nema ništa jer je ona preuzela poslove iz vremena bivšeg ministarstva odbrane RS, koji se odnose na izvršenje te isporuke. Direkcija tu isporuku nije niti ugovorila, niti određivala cijene niti raspisivala tender", rekla je Majkićeva.

Na naše pitanje da li su tačne informacije koje smo dobili da je i ona lobista "Scouta" u BiH, odgovorila je da takve tvrdnje mogu iznijeti samo oni kojima je u interesu da te isporuke budu obustavljene.

Dao sam pismenu izjavu i predao dokumentaciju o prodaji oružja u transakciji posredstvom "Scouta", kazao Čkonjović

"Pošto ja kopam po svim tim stvarima i javno govorim o tome, onda oni pokušavaju mene da ućutkaju takvim besmislenim tvrdnjama. Što se tiče mene, nikad u životu nisam srela ikog na tom planu. Tužilaštvo i SIPA treba da konstatuju ko je u to sve upetljan", rekla je Majkićeva i podsjetila da su ovi ugovori zaključeni prije 2004. godine.

Takođe, rekla je da ona nema ništa protiv da te isporuke bude obustavljene, ali da onda treba vratiti novac uz kamate koji je već uplaćen prilikom sklapanja tih ugovora.

Kako je istakla, mnogima je stala na žulj time što je javno prozivala odgovorne za sumnjivu prodaju oružja iz BiH, firme poput "Unis Pretisa" i "Vitezita", da su bez evidencija uzimali oružje iz vojnih skladišta.

"Takve firme su konstantno izvlačile oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva iz skladišta bez ikakve kontrole i većinu toga, umjesto da unište, oni su izvozili uz ogromne profite. To je poseban predmet koji Tužilaštvo radi i mi ćemo zahtijevati informaciju šta se u stvari tamo događalo", istakla je Majkićeva.

Buru u vezi s trgovinom oružjem u BiH je izazvala presuda od prije nekoliko mjeseci Britancu Geriju Hajdu u Velikoj Britaniji zbog ilegalne trgovine oružjem, dijelom i iz BiH.

Kako je utvrđeno u presudi, Hajd je putem "Scouta" stupio u kontakt sa bivšim ministarstvom odbrane FBiH i uglavnom kupovao kalašnjikove iz vojnih skladišta, na osnovu čega je, kako se procjenjuje, zaradio milione. Zanimljivo je, kako navodi BBC, da je ta pošiljka iz BiH jedna od najvećih u Velikoj Britaniji poslije Drugog svjetskog rata. Hajd je, kako navodi BBC, 70.000 kalašnjikova iz BiH u britanski Linkolnšajr dovezao u običnom brodskom kontejneru za prevoz robe i uskladištio u jednom napuštenom skladištu iz doba Hladnog rata. Britanski istražni organi su utvrdili da je dio oružja, koji je nominalno bio namijenjen za Irak, završio i na britanskom crnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije