BiH

SIPA uhapsila Atifa Dudakovića

SIPA uhapsila Atifa Dudakovića
Foto: N.N. | SIPA uhapsila Atifa Dudakovića

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću, Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština.

"Lišeni su slobode nekadašnjih zapovjednici i pripadnici 5. korpusa Armije R BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tijekom 1994. i 1995. godine, a vrše se pretresi na 17 lokacija", navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Slobode su lišili Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11  zapovjednika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH.

Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina.

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije "Maestral".

Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umiješanost u ratne zločine, tvrdeći da je riječ o "montažama" i "vađenju njegovih riječi iz koneksta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije