BiH

SNS i Ivanić idu na sud

SNS i Ivanić idu na sud
SNS i Ivanić idu na sud

SARAJEVO, BANJALUKA - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) ovjerila je u ime Saveza za promjene kandidaturu Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH.

Na ovu odluku CIK-a, Hadži Jovan Mitrović, lider SNS-a, koji od početka osporava kandidaturu Ivanića, najavio je žalbu koja će preko CIK-a biti upućena Sudu BiH.

"Nastavićemo s osporavanjem Ivanićeve kandidature do kraja, jer naš bjanko potpis je zloupotrijebljen i on je kandidovan na prevaru. Tražićemo od Suda da kaže da li je njegova kandidatura zakonita", rekao je u petak Mitrović.

Mitrovićeva Srpska napredna stranka izdala je i saopštenje u kojem tvrdi da je lider PDP-a, dok je bio premijer RS, učestvovao u privatizaciji Kristal banke, koja je prodata za jednu KM, iako su revizori ocijenili da je državni udio u ovoj banci, 75,55 odsto, tada vrijedio 1,94 miliona KM.

U saopštenju stranke se ističe i da je Ivanić učestvovao u privatizaciji Banjalučke banke, koja je prodata za 100.000 KM, a da je prema mišljenju revizora vrijednost državnog kapitala u banci u trenutku prodaje bila oko 16,48 miliona KM, dok je sama aktiva banke iznosila više od 119 miliona KM.

Sa druge strane, u PDP-u, čiji je Ivanić lider, kažu da Mitrović može da radi šta hoće, ali da je CIK rekao svoje.

"Sve je jasno. Ivanić je kandidat Saveza za promjene i ne bavimo se uopšte Mitrovićem. Radimo na kampanji i promovisanju svojih politika koje će ovom narodu omogućiti da živi bolje", rekao je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

U ovoj stranci kažu da je od početka jasno da u Ivanićevoj kandidaturi nema ništa sporno i da je Mitrović iz samo njemu znanih razloga to osporavao.

Inače, CIK će obavijest o ovjeri kandidatskih listi dostaviti političkim strankama i koalicijama, koje, ukoliko su nezadovoljne, imaju rok od dva dana da ulože prigovor.

Podsjećanja radi, Ivanić je kandidovan u ime Saveza za promjene, koji formalno pravno čine samo SDS i SNS. Prilikom prijave Saveza pred CIK-om, bjanko su potpisane dvije kandidature, i to za člana Predsjedništva BiH iz RS i za predsjednika RS, ali na njima nisu bila navedena imena.

Od početka SNS tvrdi da ih je SDS prevario jer je bilo dogovoreno da oba kandidata za ove nivoe vlasti da SDS, a nikako PDP, što je na kraju i urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije