BiH

SNSD: U Vladi RS dosadašnji partneri

SNSD: U Vladi RS dosadašnji partneri
SNSD: U Vladi RS dosadašnji partneri

BANJALUKA, TREBINJE - Mladen Bosić, lider Srpske demokratske stranke, pozvao je sve parlamentarne stranke, osim Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na razgovore o formiranju nove vlasti u RS, međutim, u samom SNSD-u kažu da se radi o pokušaju gubitnika da dođu do funkcija, ali da od toga na kraju neće biti ništa.

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, kazao je danas u Trebinju da je u ovom trenutku izvjesno da će Vladu činiti tri političke partije koje su je i do sada sačinjavale i da su sve ostale kombinacije spekulacije.

"Bosiću preostaje još malo političkog života na mjestu predsjednika partije, te su sve te priče njihov problem. Prozivke Mladena Bosića koji je SP RS i DNS najprije nazivao kriminalcima, a sada ih poziva da zajedno formiraju vlast, sigurno neće uticati na ove dvije stranke", rekao je Dodik.

Radovan Višković, potpredsjednik SNSD-a, kazao je danas da Bosić ima pravo razgovarati sa svima, samo je pitanje ko će razgovarati s njim i kako i na koji način misli formirati Vladu RS.

"To nije realna varijanta i to je hibridna kombinacija koja bi u sadašnjem odnosu snaga bila nakaradna za RS. SDS to pokušava s neke gubitničke strane, jer su ostali bez ičega u raspodjeli funkcija", rekao je Višković.

U najvećoj stranci u RS kažu da će Vladu Republike Srpske najvjerovatnije formirati stranke koje su je vodile u proteklih osam godina, odnosno SNSD, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija, jer su građani RS na izborima tako rekli.

Inače, cilj SDS-a je da, uz Partiju demokratskog prograsa i Narodni demokratski pokret, s kojima zajedno imaju 36 poslanika, na svoju stranu pridobije SP i DNS, bez čijih devet poslanika nijedan od dva bloka nemaju većinu.

Tajanstvenost

U samom DNS-u su tajanstveni i ne žele otkrivati karte, pa tako Marko Pavić, lider ove stranke, kaže da ne zna o kakvom pozivu se radi i da ga još niko nije kontaktirao povodom bilo kakvih razgovora.

"Niko me još nije zvao, tako da ne znam hoću li se odazvati", rekao je Pavić, a na pitanje koliko je realno da SDS formira Vladu RS, uz osmijeh je prokomentarisao: "Nisam ja baba gatara."

Za razliku od DNS-a, u SP-u kažu da će se odazvati Bosićevom pozivu i razgovarati na temu formiranja skupštinske većine i vlasti u RS, ali takođe naglašavaju da će takve razgovore imati i sa SNSD-om i DNS-om, s kojima su u proteklim godinama imali uspješnu saradnju.

"Nema razloga da ne razgovaramo sa SDS-om i sve stranke bi trebalo da imaju priliku da kažu svoje mišljenje o tome na koji način i kako vide budućnost odnosa u RS i BiH, šta je to što bi konkretno pojedine stranke željele da vide kada je riječ o organizaciji vlasti, učešću u toj vlasti, koja su ključna pitanja kojima bi stranke trebalo da budu posvećene u rješavanju važnih društvenih i političkih problema", rekao je Petar Đokić, lider Socijalističke partije RS.

On je naglasio da SP ne odbija razgovor sa bilo kojom političkom strankom, a da konkretna aktivnost ili eventualna saradnja zavise od toga šta se čuje na tim razgovorima.

Ponuda

Prema nezvaničnim informacijama, SDS će u razgovorima sa SP-om i, ukoliko se odazove DNS, ovim dvjema strankama ponuditi ključne funkcije u vlasti, odnosno mjesto premijera i predsjednika Narodne skupštine, a sve sa ciljem da SNSD ostane bez vlasti u RS.

Obrazlažući svoj potez da na razgovore pozove parlamentarne stranke, Bosić je rekao da SDS procjenjuje da postoji većina parlamentarnih stranaka koje su se zalagale za promjene u RS i da se radi o pokušaju da se napravi vlast kojoj bi prioritet bilo pokretanje ekonomije, borba protiv nezaposlenosti i borba protiv kriminala i korupcije.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, Bosić je rekao da je ubijeđen da će se stranke odazvati pozivu SDS-a, bez obzira na to što su neke od njih učestvovale zajedno sa SNSD-om u vlasti.

Prema Bosićevom mišljenju, poziv za promjenama u RS je urodio plodom, jer, kako kaže, u NS RS će biti "mnogo više snaga iz stranaka koje su se zalagale za promjene i bile nezadovoljne dosadašnjoim vlašću i statusom RS".

"Sastav poslaničkog saziva u mandate 2014/2018. godine je onaj koji je dobio podršku ili povjerenje na većem ili manjem zahtjevu da se dese promjene u Srpskoj. To je baza legitimiteta na kojem baziramo naš poziv svima, osim SNSD-u, da se pristupa formiranju vlade koja bi donijela promjene", rekao je Ognjen Tadić, kandidat za predsjednika RS i potpredsjednik SDS-a, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije