BiH

SNSD će predložiti diferenciranu stopu PDV-a

SNSD će predložiti diferenciranu stopu PDV-a
SNSD će predložiti diferenciranu stopu PDV-a

SARAJEVO, - SNSD se zalaže za promjenu jedinstvene stope PDV-a u BiH i predložiće uvođenje diferencirane poreske stope, izjavio je danas u Sarajevu poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović.

On je rekao da u SNSD-u smatraju da je neophodno da građani BiH imaju diferenciranu stopu PDV-a, pri čemu ne treba zaboraviti da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi.

Govoreći o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o PDV-u, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDS-a, a kojim se predviđa uvođenje nulte poreske stope za određene proizvode, Prodanović je konstatovao da sudbina ovog zakonskog prijedloga zavisi od mišljenja Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

"Izmjena stope PDV-a, pogotovo uvođenje nulte stope, značilo bi drastično smanjenje prihoda na jedinstvenom računu UIO i samim tim dovođenje u vrlo kritičnu situaciju svih nivoa vlasti - od lokalnih zajednica do entiteta i nivoa BiH", istakao je Prodanović.

On je dodao da bi, ukoliko prijedlog SDS-a bude usvojen, zakon mogao da važi tek od 1. januara 2015. godine, a ne osam dana nakon usvajanja, kako je predviđeno.

"Takođe, bez usvajanja dodatnih mjera fiskalne stabilnosti, prije svega, povećanja osnovne stope PDV-a, on bi bio neprimjenjiv", naglasio je Prodanović.

Ocjenjujući da je riječ o "predizbornom zakonu", Prodanović se saglasio da je građanima potrebna smanjena stopa PDV-a za hljeb, mlijeko, dječiju hranu, lijekove...

"Neobjektivno je da to može biti nulta stopa, vjerovatno može biti sedam odsto, ali treba reći da bi to neminovno značilo povećanje sadašnje osnovne stope PDV-a od 17 odsto", istakao je Prodanović.

On smatra nelogičnom zakonsku odrednicu prema kojoj je nemoguće mijenjati zakon o PDV-u bez mišljenja UO UIO BiH. "To je imalo smisla na početku, prilikom uspostavljanja UIO, ali sada mislim da to nema smisla", dodao je Prodanović.

Prodanović je novinarima rekao da bi Savjet ministara BiH ili UO UIO BiH trebalo da ukažu na mjere koje bi obezbijedile uvođenje diferencirane ili nulte stope PDV-a.

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu, u čijem je sastavu i poslanik PDP-a Vesna Krstović-Spremo, uputio je u redovnu parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se predlaže uvođenje nulte poreske stope za hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za bebe, lijekove, sadni materijal, te učila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije