BiH

SNSD i SDA osvojili najviše mandata

SNSD i SDA osvojili najviše mandata
SNSD i SDA osvojili najviše mandata

SARAJEVO - Dragan Čović, kandidat HDZ BiH, Bakir Izetbegović (SDA) i Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene, članovi su novog saziva Predsjedništva BiH, pokazali su danas utvrđeni i objavljeni rezultati opštih izbora održanih 12. oktobra.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, osvojio je najviše glasova birača, pa će i naredne četiri godine biti predsjednik Republike Srpske. Potpredsjednik RS iz bošnjačkog naroda biće Ramiz Salkić, kandidat koalicije "Domovina".

Prema rezultatima koje je utvrdila i objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK), SDA je osvojila najviše poslaničkih mandata u parlamentima BiH i FBiH, SNSD se izborio za najviše mandata u Narodnoj skupštini RS, a pripalo mu je i najviše poslaničkih mandata u državnom parlamentu iz izbornih jedinica u RS.

PARLAMENTI: Predstavnički dom bh. parlamenta ima ukupno 42 mjesta, 28 poslanika iz FBiH i 14 iz RS. Na osnovu broja glasova dobijenih u izbornim jedinicama u FBiH, SDA pripada devet mandata (uz jedan dodatni iz izbornih jedinica u RS). Od stranaka iz FBiH, u parlamentu BiH SDA slijede Demokratska fronta Željka Komšića (pet mandata), potom SBB Fahrudina Radončića i HDZ BiH sa po četiri mandata. Pobjednička stranka prošlih opštih izbora SDP, umjesto dosadašnjih osam, sada će imati tri poslanička mjesta u Predstavničkom domu bh. parlamenta.

Rezultati glasanja za Predstavnički dom državnog parlamenta iz izbornih jedinica u RS pokazuju da iza SNSD-a, kojem pripada šest mjesta, slijedi SDS sa pet mandata, dok je po jedan mandat pripao DNS-u i njegovim partnerima, koaliciji PDP - NDP i SDA.

Narodna skupština RS ima 83 poslanička mjesta, a najviše, 29 mandata, pripalo je SNSD-u. Na drugom mjestu je SDS sa koalicionim partnerima koji su osvojili 24 mandata. DNS sa svojim partnerima ima pravo na osam mandata, PDP na sedam, dok su koalicija "Domovina", NDP i SP dobili po pet poslaničkih mjesta.

Od ukupno 98 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, SDA pripada 29, SBB-u 16, DF-u 14, a koaliciji predvođenoj HDZ BiH pripalo je 13 mandata. Po rezultatima ih slijede SDP, HDZ 1990, BPS, SBiH, A-SDA, te Naša stranka i Laburistička stranka BiH.

ZASTUPLJENOST: Ustavima entiteta i Izbornim zakonom BiH propisano je da u parlamentima FBiH i RS moraju biti zastupljena po najmanje četiri člana iz svakog konstitutivnog naroda. Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić objasnio je da će Komisija minimalnu etničku zastupljenost osigurati do potvrđivanja rezultata opštih izbora, za šta je zakonski rok najkasnije 30 dana od dana održavanja izbora. Iz CIK-a je objašnjeno da u ispunjavanju ove obaveze neće imati problema jer stranke na svojim kandidatskim listama imaju kandidate iz naroda čija zastupljenost nije osigurana utvrđenim rezultatima izbora.

Po broju osvojenih glasova, SDA pripada najviše poslaničkih mandata u skupštinama šest od deset kantona: u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosanskopodrinjskom, Srednjobosanskom (izjednačena sa HDZ BiH) i Sarajevskom kantonu. U Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu najviše mandata osvojio je HDZ BiH sa koalicionim strankama.

Sudeći po rasporedu mandata, najlakše će biti formirati vlast u Zapadnohercegovačkom kantonu gdje HDZ BiH sam ima većinu, a najteže bi mogla teći uspostava vlasti u Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom kantonu. U Sarajevu je gotovo ujednačen rezultat između vodeće SDA i drugoplasiranih DF i SBB-a, dok je u Goraždu čak 11 stranaka osvojilo mandate u Skupštini kantona, koja ima ukupno 25 mjesta.

BROJANJE: Stjepan Mikić, predsjednik CIK BiH, kazao je da od juče teče rok od tri dana u kojem je moguće podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića. Ovakve zahtjeve mogu podnijeti političke stranke, koalicije, nezavisni kandidati, akreditovani posmatrači, lokalne izborne komisije i grupe od najmanje 50 birača.

Biće razmatrani samo oni zahtjevi koji budu sadržavali činjenice, procjene o broju neispravnih glasačkih listića i kako bi to uticalo na utvrđeni rezultat. Nakon donošenja odluke o ovim zahtjevima slijedi potvrđivanje konačnih rezultata opštih izbora.

"Rano je govoriti o konačnoj ocjeni izbora zbog eventualnih nepravilnosti. To ćemo moći iznijeti nakon potvrđivanja rezultata izbora. Svi za koje se utvrdi da su napravili greške snosiće sankcije", naglasio je Mikić.

Broj nevažećih glasačkih listića na ovim izborima i njihovo poređenje s prošlim opštim izborima takođe nije mogao saopštiti. Mikić je podsjetio da su na ovim izborima ponovo brojali glasove s oko 120 biračkih mjesta, dok su 2010. godine takve naredbe izdali u slučaju 70 birališta.

"Rezultate ovih izbora utvrdili smo i objavili 15 dana od izbora, pet dana prije krajnjeg zakonskog roka. Sad se vidi da nije bilo mjesta nervozi i nekorektnim napadima na CIK zbog navodnog kašnjenja", poručio je Mikić.

Dodik čestitao Ivaniću

Milorad Dodik, predsjednik RS, čestitao je danas Mladenu Ivaniću na pobjedi za člana Predsjedništva BiH, izražavajući žaljenje što Željka Cvijanović, kandidat koalicije SNSD - DNS - SP, nije pobijedila.

"Ivanić je u svom broju uknjižio 33.000 bošnjačkih glasova koji su ravnopravni i koje ne degradiramo", rekao je Dodik.

Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a i predsjednik NS RS, rekao je da nije zadovoljan brojevima koje je saopštio CIK jer se ne slažu s onim koje ima SNSD, te da je "interesantno da je koalicija SNSD - DNS - SP na 42 poslanika u parlamentu.

"To miriše na vrlo čudnovat rezultat i ishod, ali sve ćemo sabrati i uporediti sa našim brojevima. Ukoliko budemo našli nelogičnosti, imamo pravo na žalbu", poručio je Radojičić. I Dodik je rekao da je veoma čudno da je smanjen broj koalicionih poslanika u Narodnoj skupštini RS sa 44 na 42.

"Znamo mi ranije koncepcije na koje se išlo, ako ne možeš da pobijediš SNSD i Milorada Dodika onda pokušaj da ga učiniš slabijim", rekao je Dodik.

Najbolje rangirani kandidati za Predsjedništvo BiH

Za srpskog člana:

Mladen Ivanić - 318.196 glasova

Željka Cvijanović - 310.658 glasova

Za bošnjačkog člana:

Bakir Izetbegović - 247.235 glasova

Fahrudin Radončić -201.454 glasa

Za hrvatskog člana:

Dragan Čović - 128.053 glasa

Martin Raguž - 94.695 glasova

Najbolje rangirani kandidati za predsjednika RS

Milorad Dodik - 302.573 glasa

Ognjen Tadić - 295.685 glasova

Najbolje rangirani za potpredsjednika RS iz bošnjačkog naroda

Ramiz Salkić - 24.950 glasova

Sejfudin Tokić - 11.509 glasova

Najbolje rangirani za potpredsjednika RS iz hrvatskog naroda

Josip Jerković - 6.562 glasa

Emil Vlajki - 3.202 glasa

Osvojeni mandati u NS RS (ukupno 83)

SNSD - 29 mandata

SDS i partneri - 24 mandata

DNS i partneri - 8

PDP - 7

"Domovina" - 5

NDP - 5

SP - 5

Osvojeni mandati u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (ukupno 98)

SDA - 29 mandata

SBB - 16 mandata

DF - 14 mandata

HDZBiH koalicija - 13 mandata

SDP - 11 mandata

HDZ 1990 - 4 mandata

BPS - 4 mandata

SBiH - 3 mandata

A-SDA - 2 mandata

Naša stranka - 1 mandat

Laburistička stranka - 1 mandat

Imena poslanika u Predstavničkom domu BiH

Poslanici iz FBiH:

SDA - Šefik Džaferović, Šemsudin Mehmedović, Halid Genjac, Nermina Kapetanović, Senad Šepić, Salko Sokolović, Asim Sarajlić, Safer Demirović, Amir Fazlić

DF - Željko Komšić, Hanka Vajzović, Mensura Beganović, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica

HDZ BiH - Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto, Monika Tomić, Nikola Lovrinović

SBB - Fehim Škaljić, Damir Arnaut, Mirsad Isaković, Mirsad Đonlagić

SDP BiH - Denis Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Mešić

HDZ 1990 - Diana Zelenika

BPS - Zaim Backović

A-SDA - Jasmin Emrić

Poslanici iz RS:

SNSD - Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Milica Marković, Lazar Prodanović, Staša Košarac, Miroslav Milovanović

SDS - Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić

SDA - Sadik Ahmetović

DNS - Jovan Vukovljak

PDP-NDP - Momčilo Novaković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije