BiH

SNSD u prednosti, obezbijediće 43 glasa

SNSD u prednosti, obezbijediće 43 glasa
SNSD u prednosti, obezbijediće 43 glasa

BANJALUKA - Oba politička bloka u RS na predstojećoj konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja će se održati u utorak, predložiće kandidata za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela u RS, a kako stvari sada stoje bliži izboru je kandidat koalicije SNSD -DNS - SP.

Ova koalicija (SNSD - DNS - SP) u NS RS, prema nezvaničnim informacijama, obezbijediće ukupno 43 glasa narodnih poslanika i bez Adama Šukala i Gorana Đorđića iz NS-a koji su, nezadovoljni razgovorima sa DNS-om kao svojim koalicionim partnerima, sve dalje od bloka okupljenog oko SNSD-a, DNS-a i SP-a. 

Da će obezbijediti većinu u NS RS djelimično je potvrdio i Milorad Dodik, predsjednik RS i predsjednik SNSD-a, koji je danas u razgovoru sa Hajnrihom Maurerom, ambasadorom Švajcarske u BiH, rekao da će proces konstituisanja vlasti u RS, koji počinje sljedeće sedmice, biti okončan do 20. decembra.

Inače, udaljavanje Šukala i Đorđića od DNS-a i SRS-a, preko čijih lista su dospjeli u NS RS, dodatno je zakomplikovalo i usložnilo situaciju u vezi sa formiranjem većine u Narodnoj skupštini RS.

Dok su u strankama okupljenim oko SNSD-a gotovo sigurni da će obezbijediti većinu, u Savezu za promjene kažu da glasove 42 poslanika još niko nema.

"Situacija je potpuno neizvjesna, posebno poslije istupa Šukala i Đorđića. PDP smatra da će Savez za promjene uspjeti da obezbijedi većinu u Narodnoj skupštini RS, ali to će do pred samu sjednicu NS RS biti neizvjesno", rekao je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

Ono u čemu se svi slažu u oba politička bloka jeste da će vlast u RS počivati na izuzetno tijesnoj većini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije