BiH

Sakupljaju potpise da smijene Zvizdićev tim

Sakupljaju potpise da smijene Zvizdićev tim
Foto: Ilustracija | Sakupljaju potpise da smijene Zvizdićev tim

SARAJEVO - Kriza u vlasti u BiH sve je dublja nakon što je Predstavnički dom BiH odbio prihvatiti izvještaj Vijeća ministara BiH, a u četvrtak su neke opozicione partije pozvale ministre i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da svoje mandate stave na raspolaganje parlamentu BiH zbog "debakla".

Milica Marković iz SNSD-a je najavila da opozicione stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH prikupljaju potpise da se na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za 6. septembar, glasa o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Da je kriza dostigla vrhunac, svjedoči i drama koja se, kako nezvanično saznajemo, u parlamentu BiH odvijala u toku same sjednice u srijedu, jer je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, koji dolazi iz SBB-a, SMS porukom obavijestio članove Kluba ove stranke da će dati ostavku ukoliko oni glasaju protiv izvještaja. A SBB na kraju nije podržao izvještaj.

"Jusko je bio neobaviješten o tome da smo mi sa predsjednikom stranke (Fahrudin Radončić) dogovorili da ne podržimo izvještaj. Mislio je da se radi njemu iza leđa, a na njega je pritisak vršio i sam Denis Zvizdić da nagovori Klub SBB-a da podrži izvještaj. Nakon što smo mu sve objasnili, odustao je od ostavke", kazao je izvor "Nezavisnih" iz SBB-a.

U međuvremenu informacija o ostavci Juska pojavila se u nekim medijima, što su iz njegovog kabineta demantovali, kazavši da ministar nikad nije imao namjeru dati ostavku.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a kazala je da nakon što je odbijen izvještaj o radu Vijeća ministara BiH može se očekivati samo produbljivanje političke krize u BiH.

"Nekorektno je reći moj ministar je dobar, a ostali ne valjaju, vršiti vlast i vršiti funkciju u vlasti, a ne podržati Savjet ministara", kaže ona.

Momčilo Novaković iz NDP-a ističe da, ako bi izvještaj o radu Vijeća pao i na Domu naroda BiH, onda je logično da Vijeće podnese ostavku.

Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ BiH u Predstavničkom domu BiH, smatra da je Vijeće ministara, ipak, moglo dobiti malo bolju potporu.

Lazar Prodanović iz SNSD-a smatra da je logično i moralno da Vijeće ministara BiH podnese ostavku jer nema podršku ni sopstvene većine.

On je naglasio da SNSD nije zainteresovan za učešće u ovakvom Vijeću ministara, te dodao da stranka smatra da je najbitnije jačanje pozicije Republike Srpske u skladu sa ustavima i RS i BiH.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka smatra da je Denis Zvizdić kao predsjedavajući trebalo da stavi mandat parlamentu na raspolaganje.

Damir Bećirović iz DF-a rekao je da očekuje da će Zvizdić podnijeti ostavku, a da će sa svojim koalicionim partnerima SDP-om i Nezavisnim blokom razgovarati da li će oni podnijeti inicijativu za smjenu.

Saša Magazinović iz SDP-a očekuje od Zvizdića da podnese ostavku.

"Već postoji zahtjev 17 poslanika da se razgovara i o radu Vijeća ministara do sada i da se o tome sazove vanredna sjednica. U skladu sa procedurama se bira novi saziv kao i ovaj. SDP neće učestvovati u novom Vijeću ministara", rekao je Magazinović.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, izjavio je da smatra da bi u svakoj normalnoj zemlji, što BiH nije, izvršni organ trebalo da podnese ostavku ako u parlamentu nema podršku za svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije