BiH

Salihović: Ne pada mi na pamet da nekom polažem račune

Salihović: Ne pada mi na pamet da nekom polažem račune
Salihović: Ne pada mi na pamet da nekom polažem račune

SARAJEVO - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izjavio je da ne sluša nikoga, osim struku i zakon, te da mu "ne pada na pamet" da polaže račun bilo kakvoj komisiji.

"Budite sigurni da sam samostalan i da nisam ničiji i da mi ne pada na pamet da nekoga slušam, pogotovo političare. Onog momenta kad budem poslušan, daću ostavku", rekao je Salihović za sarajevski magazin "Dani".

Osvrćući se na nedavnu parlamentarnu istragu o zakonitosti hapšenja poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudina Mehdmedovića i svoje odbijanje da se pojavi pred istražnom komisijom ovog doma, Salihović je rekao da mu ne pada na pamet da polaže račun bilo kakvoj komisiji.

"Nemam namjeru da idem po komisijama i nekome polažem račune iz onoga što mi zakon zabranjuje", istakao je Salihović i dodao da vaninstitucionalni organi ne mogu raspravljati o nekom predmetu, već samo Sud i Tužilaštvo.

Salihović kaže da ne postoji sumnja da su desetorica osuđenih za ratne zločine, koji su na osnovu odluke Ustavnog suda BiH pušteni na slobodu jer je Sud BiH retroaktivno primjenjivao Krivični zakon, krivi i da će, kako kaže, vjerovatno brzo biti tamo gdje im je mjesto.

Glavni tužilac protivi se predloženim izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH kojima se svim osuđenicima daje mogućnost za ponavljanje postupka, kao i Zakonu o platama sudija i tužilaca.

Salihović je kritikovao Ministarstvo pravde BiH što prilikom priprema zakona iz pravosudne oblasti i njihovih promjena ne konsultuje struku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije