BiH

Samra želi da se vrati kući iz Sirije

Samra želi da se vrati kući iz Sirije
Samra želi da se vrati kući iz Sirije

Kada su prije pola godine otišle u Siriju kako bi se pridružile džihadistima i udale za borce Islamske države, Samra Kešinović (16) i Sabina Selimović (15) izazvale su šok austrijske javnosti. Iako su prvo locirane u blizini sirijsko-turske granice, ispostavilo se da se nalaze u blizini Rake, uporišta pripadnika Islamske države.

Iako su prvo locirane u blizini sirijsko-turske granice, ispostavilo se da se nalaze u blizini Rake, uporišta pripadnika Islamske države. Samra i Sabina, obje porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nestale su 10. aprila ove godine. U pismu koje su ostavile roditeljima napisale su da žele da se "bore za islam".

Međutim, sada se ispostavilo da jedna od njih, Samra, želi da se vrati kući. Ona se, navodno, udala za Čečena, borca Islamske države, ali kako ratna dejstva postaju sve intenzivnija, ona želi da se vrati u Austriju. Prema riječima upućenih, navodno je rekla roditeljima da joj je više dosta ratnih strahota, jer je konstantno u okruženju u kojem se vode borbe. Obje žive u području gdje su imale prilike vidjeti i javne egzekucije, kao i odsijecanja glave, jer je to način na koji Islamska država kažnjava svoje neistomišljenike. Iako su obje djevojke u kontaktu sa porodicama, Samra je ta koja je izrazila želju da se vrati kući, dok Sabina navodno još nije spremna za povratak u Austriju. Prošlog mjeseca je objavljeno da je jedna od djevojaka poginula u borbama u Siriji, međutim, ispostavilo se da to nisu tačne informacije, jer su se, u međuvremenu, javile porodicama.

Iako postoji jasna želja da se vrati kući, eksperti upozoravaju da je "gotovo nemoguće" pobjeći od pripadnika Islamske države, iako je to nekim ženama "pošlo za rukom". Inače, austrijska vlada na sve načine nastoji da se izbori sa problemom njenih državljana koji odlaze put Sirije, a sve sa ciljem učestvovanja u svetom ratu, džihadu.

Čak su nedavno usvojili i paket mjera koji bi trebalo da spriječi odlazak u redove džihadista, a neke od mjera su oduzimanje državljanstva ili azilantskog statusa.

Inače, austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se trenutno u Siriji nalaze 142 austrijska državljanina, od kojih je 12 žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije