BiH

Saračević: USK zakinut za 200 miliona KM

Saračević: USK zakinut za 200 miliona KM
Saračević: USK zakinut za 200 miliona KM

BIHAĆ - Unsko-sanski kanton (USK) zahtijeva ravnopravan tretman u raspodjeli javnih prihoda FBiH, jer je sadašnjim načinom raspodjele novca ovaj kanton u izrazito nepovoljnom položaju, izjavio je Izudin Saračević, premijer USK.

"Smatramo da se raspodjela ne vrši prema utvrđenim zakonskim kriterijumima, zbog čega su pojedini kantoni u povlaštenom, a drugi u podređenom položaju", kaže Saračević.

On je istakao kako je nakon dugotrajne analize utvrđeno da je u posljednjih desetak godina, zbog nepravednog načina raspodjele USK oštećen za oko 200 miliona maraka.

"Ne treba ni pominjati šta bi ova sredstva značila za naš kanton, koji već godinama grca u ekonomskim i finansijskim problemima", kaže Saračević. Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina iz budžeta FBiH se za Posavski, Bosanskopodrinjski i Livanjski kanton izdvaja grant od po pet miliona maraka.

"Mislim da ne postoji nikakvo opravdanje da se za ove kantone izdvajaju ova sredstva, a za USK ne. Ako je kriterijum nivo ekonomskog razvitka, tada smo svi u istom položaju", rekao je Saračević.

Prema njegovim riječima, skupa s političkim predstavnicima ovog kantona u organima vlasti FBiH, pokrenute su aktivnosti kako bi USK imao ravnopravan tretman s ostalim političkim jedinicama unutar FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije