BiH

Savjet ministara BiH usvojio informaciju o terorističkom napadu u Rajlovcu

Savjet ministara BiH usvojio  informaciju o terorističkom napadu u Rajlovcu
Savjet ministara BiH usvojio informaciju o terorističkom napadu u Rajlovcu

SARAJEVO- Savjet ministara BiH danas je na zatvorenom dijelu sjednice usvojio Informaciju o terorističkom napadu u Rajlovcu izvršenom 18. novembra s preuzetim mjerama, kao i o ukupnom stanju bezbjednosti u BiH, koja će biti dostavljena Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici održanoj 24. novembra usvojio prijedlog zaključka poslanika Damira Arnauta iz SBB-a koji je zatražio od Savjeta ministara da do 30. novembra dostavi sveobuhvatnu informaciju koja bi sadržavala konkretne preporuke šta Parlamentarna skupština BiH može učiniti kako bi se moglo bolje pristupiti rješavanju trenutnih bezbjednosnih problema.

Predstavnički dom usvojio je ovaj prijedlog nakon što je na sjednici razmatrao Informaciju o stanju bezbjednosti u BiH sa posebnim aspektom na teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga /OS/ BiH u Rajlovcu, kao i događaj od 20. novembra u vezi sa incidentom povezanim sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Antom Jelečem.

Savjet ministara BiH utvrdio je na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se povećava bezbjednost i ova oblast približava evropskim standardima.

Izmjene zakona koje su u funkciji smanjenja broja saobraćajnih nesreća predviđaju zabranu upotrebe mobilnih i drugih uređaja za komunikaciju vozačima tokom vožnje, te audio i video uređaja koji ometaju ili odvraćaju njihovu pažnju, kao i zabranu pješacima da za vrijeme kretanja cestom koriste mobilne telefone sa slušalicama, saopšteno je iz Savjeta ministara.

 

Dopunama je regulisano kretanje vozila u kružnom toku, a uvodi se i zadržavanje vozača do 12 sati kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi većoj od 1,5 promila ili koji odbije testiranje, te pooštravaju novčane kazne za određene prekršaje u saobraćaju.

 

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme s ciljem poboljšanja zakonskih rješenja i njegovog boljeg provođenja u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu s načelima efikasne javne uprave.

Izmjenama i dopunama Zakona jednoobrazno se rješavaju pitanja posebnih uslova za imenovanje rukovodioca i zamjenika rukovodioca upravnih organizacija, čime se stvara mogućnost veće konkurencije i sprečava praksa subjektivnosti u isticanju uslova koje su do sada propisivale institucije pojedinačno.

Istovremeno se precizira mandat vršioca dužnosti rukovodioca i naglašava rad upravnih inspektora radi unapređenja kontrole u upravi.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom saobraćaju radi daljeg usklađivanja s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti i otklanjanja nejasnoća nastalih u procesu provođenja ovog zakona.

Izmjenama Zakona otklanjaju se nepreciznosti u vezi s primjenom sistema digitalnih tahografa.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju prvog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU.

Na sastanku će se razgovarati o reformama koje se provode u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji u svjetlu političkih i ekonomskih kriterijuma te finansijske pomoći, kao i implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Usvojena je Analiza Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH za prvih devet mjeseci ove godine, u kojoj se navodi dalji rast izvoza i pad uvoza, što je dovelo do pada deficita za 7,02 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema Informaciji, ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene u ovom periodu iznosio je 18,48 milijardi KM, što je za oko 156 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 56,73 posto, što je za 2,82 odsto više u odnosu za isti period prošle godine.

Evropska unija je i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 64,73 odsto, slijede zemlje potpisnice sporazuma "CEFTA 2006" s 13,31 odsto, te ostale zemlje s 21,96 odsto.

U prvih devet mjeseci ove godine BiH je najviše izvozila u NJemačku, Italiju, Srbiju, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Holandiju.

Izvoz u ove zemlje čini 76,26 odsto ukupnog izvoza. Najviše se uvozilo iz NJemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i SAD. Uvoz iz ovih zemalja učestvuje sa 72,60 odsto u ukupnom uvozu BiH.

U periodu od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period prethodne godine zabilježen je enorman rast izvoza svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa u vrijednosti od 51,38 miliona KM. Ovo goveđe meso se izvozilo samo u Tursku. Istovremeno je u ovom periodu zabilježen značajan rast izvoza smrznutog goveđeg mesa u vrijednosti od 17,86 miliona KM.

Prema preliminarnim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine u BiH je ostvaren rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a najznačajniji rast od 4,1 odsto ostvaren je u okviru izvozno orijentisanih grana prerađivačke industrije.

Broj zaposlenih lica u BiH je u avgustu 2015. godine povećan za 1,4 odsto, dok je broj nezaposlenih u septembru smanjen za 1,5 odsto.

Budžetski prihodi s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje u septembru bilježe godišnje povećanje od čak 18,3 odsto, tako da je na nivou devet mjeseci ostvaren značajan rast od 9,5 odsto.

Depoziti banaka do kraja septembra iznosili su 16 milijardi KM, što je za 757.200.000 KM više u odnosu na isti period 2014. godine.

Savjet ministara BiH usvojio je danas izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar–septembar ove godine u kojem se navodi da ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje na raspolaganju institucijama BiH za devet mjeseci iznose 752.842.486 KM ili 79 odsto u odnosu na plan.

Ukupno izvršeni rashodi budžeta institucija BiH u devet mjeseci iznose 634.538.328 KM KM ili 67 odsto u odnosu na usvojeni budžet za 2015. godinu bez namjenskih sredstava, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Institucije BiH nastavile su s mjerama štednje u vezi s platama i naknadama troškova zaposlenih uz smanjivanje troškova telefonskih usluga i reprezentacije, a ostvareni su i prihodi od 788.440 KM od prodaje vozila budžetskih korisnika u vezi sa smanjenjem voznog parka, navodi se u saopštenju.

Na snazi je moratorijum na zapošljavanje u institucijama BiH, osim u izuzetnim slučajevima koje mora odobriti Savjet ministara BiH.

U periodu od 1. januara do 30. septembra nastavljen je trend urednog izmirivanja dospjelih obaveza po spoljnom dugu u ukupnom iznosu od 387.343.916 KM, ističe se u saopštenju.

Ukupna vrijednost alociranih sredstava međunarodne pomoći za saniranje štete od prošlogodišnjih poplava u BiH do 30. juna ove godine iznosi 675,2 miliona evra, a ukupno je isplaćeno 253,4 miliona evra, navodi se u izvještaju Ministarstva finansija BiH koji je danas usvojio Savjet ministara BiH.

U izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH o realizaciji međunarodnih sredstava obećanih na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula 2014. godine podsjeća se da je ukupno obećano 810,5 miliona evra za pomoć saniranju štete od poplava, od čega su 139,7 miliona evra grantovi, a 670,8 miliona evra kreditna sredstva, kao i 41,4 miliona evra za prekogranične aktivnosti.

Ministri su danas utvrdili Prijedlog protokola između Savjeta ministara BiH i Vlade Italije o implementaciji Sporazuma između Evropske zajednice i BiH o readmisiji lica koja borave bez dozvola, kojim se utvrđuju pravila postupanja nadležnih organa dvije zemlje prilikom readmisije njihovih i državljana trećih zemalja, kao i osoba bez državljanstva i njihov prihvat u tranzitu.

Savjet ministara BiH utvrdio je dva prijedloga osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma sa vladama Crne Gore i Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Riječ je o zajedničkom korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH i Crne Gore, odnosno BiH i Makedonije, što će značajno racionalizovati troškove, pomoći građanima i potvrditi napredovanje bilateralnih odnosa, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara utvrdio je danas i u dalju proceduru Predsjedništvu BiH uputilo Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH – Crna Gora za 2014. godinu između Evropske komisije i BiH.

Ukupna vrijednost ovog programa je 988.235 evra, od čega će 840.000 evra u vidu granta finansirati EU, a ostatak sredstava će obezbijediti krajnji korisnici projekata.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za pristupanje Sporazumu o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestala lica, kao međunarodne organizacije čime se stvaraju mogućnosti za bolju saradnju u procesu pronalaženja nestalih lica.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog ugovora o zajmu za projekat Koridor pet-ce dva između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 80 miliona evra s rokom otplate zajma od 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda i povoljnu Eurobor kamatu.

Zajam će se koristiti za izgradnju autoputa na poddionici od Bune do Počitelja u dužini od 7,2 kilometra, te izgradnju autoputa na poddionici između Donje Gračanice i tunela Zenica, i sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, dok je korisnik javno preduzeće "Autoceste FBiH Mostar".

Savjet ministara BiH formirao je Radnu grupu za sprovođenje Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Radna grupa dužna da sprovede aktivnosti prema rokovima zadatim Akcionim planom.

Radnu grupu činiće ministri pravde i finansija u Savjetu ministara BiH, Republike Srpske i Federacije BiH ili njihovi zamjenici, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, predsjednici komisija za vrijednosne papire BiH i entiteta i predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta.

Savjet ministara BiH usvojio je Analizu trendova u proizvodnji i trgovini poljoprivrednim proizvodima u BiH i zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da sa stanovišta sagledavanja nivoa konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, redovno, na godišnjem nivou, analizira trendove proizvodnje i trgovine poljoprivrednim proizvodima i o tome izvještava Savjet ministara BiH.

U saopštenju se navodi da je naglašeno da pred poljoprivredom u BiH u predstojećem periodu kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja modernih politika u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i uvođenje instrumenata koji će omogućiti efikasno približavanje EU, putem postepenog usklađivanja politike s principima zajedničke poljoprivredne politike EU.

Definisano je 14 aktivnosti koje će biti sprovedene s ciljem jačanja proizvodnosti i konkurentnosti u procesu izgradnje održivog i efikasnog poljoprivrednog sektora, koji će obezbijediti i rast BDP-a.

Ciljevi su i osiguranje veće količine domaće proizvedene hrane koja zadovoljava potrebe potrošača u pogledu bezbjednosti i kvaliteta, te stvaranje održivog razvoja ruralnih područja, očuvanje prirodnosti i kvaliteta okoline i pripremanja poljoprivrede u BiH za integraciju u EU.

Savjet ministara BiH imenovao je Željka Medeka za direktora Instituta za akreditovanje BiH, a sa te pozicije razriješio Žarka Petrovića zbog ispunjavanja uslova za odlazak u penziju.

Za direktora Agencije za statistiku BiH imenovan je Velimir Jukić, a za zamjenike Fadil Fatić i Miljan Popić.

Savjet ministara BiH imenovao je Muamera Bandića za direktora i Željka Tepavčevića za zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH i razriješio aktuelnog vršioca dužnosti direktora i njegove zamjenike.

Sead Hadžić imenovan je za zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, a dosadašnji zamjenik direktora razriješen je dužnosti.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, imenovao Hamdu Tinjaka za glavnog pregovarača za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Imenovan je Savjet za nauku BiH na mandat od četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije