BiH

Šefovi željeznica u RS i FBiH uzimali proviziju

Šefovi željeznica u RS i FBiH uzimali proviziju
Šefovi željeznica u RS i FBiH uzimali proviziju

ZAGREB, BANJALUKA - Bivši rukovodioci željeznica RS i FBiH umiješani su u korupcionašku aferu koja potresa "Hrvatske željeznice", otkriva se na suđenju koje se povodom tog slučaja vodi u Županijskom sudu u Zagrebu.

Jedan od optuženih za malverzacije u "Hrvatskim željeznicama" Andrija Sarić je u iskazu istražiocima hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) rekao da su proviziju za prevoz tereta, pored čelnika tog preduzeća, uzimali i tadašnji šefovi u željeznicama RS i FBiH Srećko Šaran i Ekrem Hastor.

USKOK Sarića tereti da je zajedno sa Davorinom Kubakom, bivšim predsjednikom Uprave HŽ, Biserkom Robić, direktoricom HŽ-ove firme "Agit", i Vladimirom Vasiljevićem, bivšim direktorom u "Željeznicama Srbije", preko firme "Agit" u periodu od 2002. do 2008. izvukli i prisvojili više od 3,7 miliona evra. Troje optuženih iz Hrvatske USKOK je uhapsio u julu 2009, a nastavak započetog suđenja zakazan je za 1. februar ove godine.

U istrazi je utvrđeno da se novac izvlačen preko fiktivnih faktura "Agita" kojima su isplaćivane provizije svima koji su, osim za račun države, otpremu tereta kroz zemlje regiona ugovarali i za vlastitu korist.

Braneći se od optužnice, Sarić, bivši direktor prodaje u "Agitu", istražiocima je ispričao da su Kubak i Robićeva uzimali deset centi provizije po prevezenoj robi, dok je on uzimao pet. On je priznao da je potpisivao fiktivne fakture koje mu je donosila direktorica Robić, ukazujući da je novac izvlačen za potrebe plaćanja provizije saradnicima iz susjednih država, posebno iz BiH, preko kojih je prevožen željeznički teret.

"Mi smo poslovali najviše sa BiH, a tamo se nijedan posao ne radi bez provizije... Proviziju od deset centi po toni uzimali su šefovi željeznica RS i FBiH Srećko Šaran i Ekrem Hastor", rekao je u iskazu Sarić.

On je priznao da je za učešće u tim poslovima primio između 60.000 i 70.000 evra, negirajući da je za ta sredstva bio oštećen HŽ već željeznice RS i FBiH kojima su, kaže, naplaćivani iznosi veći od onih koje je prvobitno utvrdio HŽ.

Uvezana šema je funkcionisala tako što se, na primjer, fabrika iz RS koja želi transportovati robu prugom do Luke Ploče obrati "Željeznicama RS" za cijenu prevoza koja zatim o uslovima prevoza raspravlja sa "Željeznicama FBiH" i firmom "Agit" za dio puta koji prolazi kroz FBiH, odnosno Hrvatsku. Za dio puta kroz Hrvatsku "Agit" bi se obratio HŽ-u čiji je predsjednik Uprave u ovom slučaju odredio cijenu od dva evra po toni prevezene robe.

"Agit" bi u cilju svoje zarade tu cijenu prepravio na 2,20 evra, da bi na sastanku u Doboju cijena bila podignuta na 2,70 evra. Od te cijene dijeljen je iznos provizije pomentim akterima. Da bi to prikrili, "Agit" je pravio fiktivne račune kojima bi se naplaćivale nepostojeće usluge, dok je novac uplaćivan na račune of-šor firmi. Jedna od njih, kako se otkriva, bila je "BH Cargo" koja je imala račun u jednoj mostarskoj banci.

Sarić je u svjedočenju rekao da su novac podizali u Gracu i Mostaru.

"Otišli bi u banku, novce spremili u džep, stigli u Zagreb, izvadili ih na stol, rasporedili po kuvertama, a sve na temelju prevezenih tona u pojedinom mjesecu", rekao je Sarić USKOK-u.

Komentar prozvanih Srećka Šarana, koji je sada zaposlen u Regulatornom odboru za željeznice BiH, i Ekrema Hastora juče nismo uspjeli dobiti.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nisu nam odgovorili da li su pokrenuli istragu povodom svjedočenja optuženog Sarića da su u naplati provizije bili uključeni i šefovi željeznica RS i FBiH.

"Ovaj put nismo u mogućnosti da komentiramo ništa u vezi s navedenim predmetom", kratko je rekla Željka Kujundžić, portparol SIPA.

U željezničkim kompanijama u BiH kažu da ih niko od istražnih organa nije obavijestio o navedenom slučaju ukazujući da niko od zaposlenih nije pozivan na informativni razgovor.

Slavko Gligorić, izvršni direktor "Željeznica RS" za komercijalne poslove, koji je na toj funkciji od decembra 2009, kazao je da ne može reći na koji način su radili njegovi prethodnici.

"Teško mogu šta reći o tome jer sam u periodu od 2007. do 2009. bio na drugoj funkciji. Sada, u 2010, od kada sam direktor ovog sektora, ostvarili smo najveći godišnji prihod od prevoza tereta u iznosu od 31 milion KM", rekao je Gligorić.

Samir Kadrić, portparol "Željeznica FBiH", prenio je stav Uprave te kompanije da ne komentarišu odluke i postupke svojih prethodnika.

"Izjave povodom tog slučaja možemo dati samo zvaničnim istražnim organima", rekao je Samir Kadrić, portparol ŽFBiH.

Šaran osuđen u aferi ŽRS

Srećko Šaran je bio i jedan od aktera afere u "Željeznicama RS" zbog koje ga je Okružni sud u Banjaluci 1. jula prošle godine, po optužnici koju je podiglo Specijalno tužilaštvo RS, osudio na tri mjeseca zatvora za nesavjestan rad u službi.

On je, kao član Upravnog odbora ŽRS, zajedno sa bivšim direktorom preduzeća Sretenom Telebakom i još 10 saradnika osuđen za nezakonitu prodaju i raspolaganje sa 104 teretna vagona čija je ukupna vrijednost 1,6 miliona KM, nezakonito raspolaganje zemljištem u državnoj svojini, čime je Trgovačko-ugostiteljskom preduzeću "Peti neplan" iz Niševića, kod Prijedora, omogućeno uvođenje u posjed tog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije