BiH

Sejdić - Finci: Prihvatljiv Dodikov prijedlog

Sejdić - Finci: Prihvatljiv Dodikov prijedlog
Sejdić - Finci: Prihvatljiv Dodikov prijedlog

BANJALUKA - Jakob Finci i Dervo Sejdić ocijenili su da je prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izmjenama Ustava BiH koje se odnose na izbor članova Predsjedništva sasvim u skladu sa odredbama odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

"Što se tiče Republike Srpske, čuli smo jasan stav da se ništa ne mijenja, odnosno da se član Predsjedništva bira direktno, s tim što više nema naznake da on mora biti po nacionalnosti Srbin", rekao je Finci.

On je nakon razgovora sa Dodikom rekao da prijedlog da se u Predsjedništvo BiH bira jedan član iz Republike Srpske i dva člana iz Federacije BiH, ali da više od jednog ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili reda ostalih, "nije ni više ni manje od onog što se u presudi traži".

On je dodao da nakon izmjena Ustava ima dovoljno vremena da se pripreme izmjene Izbornog zakona koje se odnose na način izbora ili eventualnu drugačiju izbornu jedinicu.

Finci je podsjetio da su Evropska unija i Savjet Evrope dali rok za provođenje odluke do proljeća 2014. godine, upozoriviši da izbori te godine neće biti priznati, ukoliko se ona do tada ne provede.

"Ne treba ništa lomiti preko koljena za provođenje odluke, međutim, pošto je ona jedan od uslova za naše dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, bilo bi jako važno da komisija Parlamentarne skupštine BiH podnese zajednički prijedlog izmjene ustava", naglasio je Finci.

Dervo Sejdić je rekao da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske u ovom momentu najjednostavniji način zadovoljavanja standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je ponovio da određene političke grupacije presudu žele da iskoriste za pridobijanje nekih benefita za svoj etnicitet, precizirajući da se Hrvati u Federaciji BiH plaše za izbor svog člana Predsjedništva, dok je bošnjački korpus prilično podijeljen.

Finci i Sejdić su sa Dodikom razgovarali i o mogućnosti organizovanja okruglog stola u Banjaluci o položaju nacionalnih manjina i implementaciji odluke, koji bi trebalo da se održi početkom naredne godine.

Finci i Sejdić tužili su 2009. godine BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer im je osporeno pravo da se kao Jevrej i Rom kandiduju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

Sud je donio odluku u njihovu korist i naložio BiH izmjene ustava u ovom dijelu. U Mapi puta dogovorenoj u Briselu ove godine, do 31. avgusta trebalo je da budu upućeni prijedlozi Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH, kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda, što znači da su nacionalne manjine diskriminisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije