BiH

Sjećanje na koridor zalog za budućnost

Sjećanje na koridor zalog za budućnost
Sjećanje na koridor zalog za budućnost

MODRIČA - Da nije bilo vojne akcije "Koridor života", ne bi bilo ni Republike Srpske, a sjećanje na ovu najznačajniju operaciju Vojske RS u proteklom ratu zalog je za budućnost.

Poručeno je ovo iz Duge Njive, kod Modriče, odakle je prije 23 godine komandovano najčistijom vojnom akcijom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Tim povodom, u manastirskoj crkvi svetog mučenika kneza Lazara na Dugoj Njivi, liturgiju i parastos stradalim borcima služio je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Vijence na spomenik stradalim borcima položili su Milorad Dodik, predsjednik RS, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te predstavnici boračkih organizacija Modriče, Broda i Doboja.

Dodik je poručio da je akcija "Koridor života" imala dubok, ne samo vojni, nego i istorijski značaj.

"Ona je omogućila da se tada objedini čitava teritorija, koja je postala teritorijom Republike Srpske, i da se nastavi Odbrambeno-otadžbinski rat, koji je doveo do legalizacije i samog postojanja RS", rekao je predsjednik RS, istakavši da se ne smije izgubiti odnos prema ovakvim događajima jer je to garancija budućnosti.

On je poručio da svih ovih godina, a i danas, nije bilo jednostavno odbraniti RS.

"I danas je ona ogromnim političkim, diplomatskim i da ne kažem veoma loše usmjerenim aktivnostima pojedinih dijelova međunarodne zajednice, zaista u opasnosti", naglasio je Dodik.

Odluka da se sprovede ova vojna akcija donesena je nakon što su snage HVO-a 31. maja 1992. godine ušle u Modriču i na taj način razdvojile istočni od zapadnog dijela RS, u kojem je tada 1,5 miliona ljudi ostalo bez redovnog snabdijevanja hranom, lijekovima, naftnim derivatima.

Milomir Savičić, predsjednik BORS-a, rekao je da, da nije bilo operacije "Koridor", ne bi bilo ni drugih uspješnih bitaka. Pero Milošević, komandir čete, prisjetio se dešavanja iz juna 1992. godine.

"Bio sam pet-šest kilometara od Gradačca prema Modriči. Tu je bila jedna taktička grupa i tu smo bili mi. U to doba nisam vjerovao da ću dolaziti ovdje. Mi smo bili svjesni, neko će preživjeti, neko neće", ispričao je Milošević.

Nakon borbi, koje su trajale 42 dana, zapadni i istočni dio RS su povezani.

"Granica je pomjerena do Save, do ušća Bosne i Une, i stvoren je kompaktan prostor RS, koji je omogućavao normalan i održiv život", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Marš

Svoj doprinos obilježavanju 23. godišnjice operacije "Koridor života" dali su i mještani Osječana, učesnici te akcije, ali i mladi koji su marširali 12 kilometara do Duge Njive, i time odali počast 12 banjalučkih beba koje su u junu 1992. godine umrle zbog nedostatka kiseonika u inkubatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije