BiH

Sklapali poslove mimo zakona

Sklapali poslove mimo zakona
Sklapali poslove mimo zakona

BANJALUKA - Kršenje Zakona o javnim nabavkama te pogrešno evidentiranje obaveza, rashoda i imovine, dio su razloga zbog kojih je opština Čajniče od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora dobila mišljenje s rezervom.

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku usluga zimskog održavanja vrijednog 96.426 KM, opština Čajniče nije definisala količine i specifikacije za posipni materijal niti to normirala po kilometru ili časovima rada.

"Ugovori su zaključeni prema ponudama koje sadrže samo cijenu usluge, a računi su ispostavljani u vrijednosti usluga bez navođenja vrste usluga i količinske specifikacije materijala. Zbog toga nije moguće potvrditi da su odabrani najpovoljniji ponuđači", navodi se, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

I prilikom nabavke vatrogasnog vozila, vrijednog 42.607 KM, opština Čajniče nije ispoštovala zakon, jer je sa odabranim ponuđačem potpisala ugovor, iako on nije dostavio dokumentaciju koja je tražena tenderom.

Revizori su tokom kontrole utvrdili da budžet opštine nije u potpunosti pripremljen, donesen i izvršavan prema klasifikaciji koja je propisana pravilnikom i Zakonom o budžetskom sistemu RS.  

Opština Čajniče u prošloj godini raspolagala je budžetom od 2.761.459 KM, od koji je potrošeno 2.652.437 KM, tako da je ova lokalna zajednica imala suficit od 109.022 KM.

"Iskazani suficit u cijelosti čine namjenska sredstva po osnovu grantova i namjenska sredstva po osnovu naknada za šume i naknada za vode", navodi se u revizorskom izvještaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije