BiH

Slijedi lobiranje za putovanje sa ličnom kartom

Slijedi lobiranje za putovanje sa ličnom kartom
Slijedi lobiranje za putovanje sa ličnom kartom

SARAJEVO - Pred Bosnom i Hercegovinom je velika diplomatska ofanziva kako bi se kod svih zemalja EU izlobiralo da bh. državljani i nakon 1. jula ove godine mogu sa ličnom kartom ulaziti u Hrvatsku, kazao je danas Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH.

"Hrvatska, koja 1. jula postaje članica EU, želi da nastavi provoditi sporazum iz 2003. godine na osnovu kojeg su bh. građani u ovu zemlju mogli ulaziti sa ličnom kartom. Iako Hrvatska nije članica Šengena, ona za nastavak ove prakse sada mora dobiti saglasnost ostalih država EU koje su potpisnice Šengenskog sporazuma", rekao je Lagumdžija govoreći o rezultatima razgovora predstavnika BiH, Hrvatske i EU, održanom u prošli petak u Briselu.

On je uvjeren da će i nakon 1. jula biti moguć ulazak u Hrvatsku sa ličnim  kartama BiH, a pristup ministrice vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić i komesara EU za proširenje Štefana Filea prema BiH ocijenio je blagonaklonim jer je bh. strana insistirala na dogovoru koji će odgovarati svim stranama.

Cilj ovog kao i prethodnog trilateralnog sastanka, istakao je Lagumdžija, jeste stvaranje uslova da svi građani BiH i nakon ulaska Hrvatske u EU imaju sve privilegije koje su i do sada imali u odnosu sa ovom susjednom zemljom. Napomenuo je i da mogućnost ulaska sa ličnom kartom u Hrvatsku neće značiti da će bh. državljani s tim dokumentom moći putovati u ostale zemlje Evropske unije.

Na sastanku u Briselu dogovoren je nastavak nesmetanog protoka robe kroz Luku Ploče za uzvoz i izvoz iz BiH i snabdijevanje Neuma preko teritorije EU tranzitnom rutom kroz Metković. Kroz Ploče će se moći izvoziti sva industrijska roba, ali i roba biljnog i roba životinjskog porijekla koja pri transportu za treće zemlje neće morati ispunjavati EU standarde. Ovaj uslov moraće ispunjavati jedino ako su namijenjene za tržište EU. Takođe, preko Luke Ploče u BiH će biti moguće uvoziti samo one proizvode životinjskog porijekla koji zadovoljavaju EU standarde, u čemu Lagumdžija vidi veliku korist i za bh. građane i za domaće proizvođače.

"Građanima pograničnih područja, Neuma, Gradiške i Bihaća, biće omogućeno da nakon 1. jula dobiju specijalne propusnice, a pogranični pojas biće u maksimalnim gabaritima", objasnio je Lagumdžija.

Uvoz i izvoz sve prehrambene robe na tržište EU biće moguć preko tri granična prelaza, iako je prije godinu spominjan samo prelaz Bijača, na jugozapadu BiH. Uz Bijaču, izvoz i uvoz će biti omogućen i preko prelaza Gradiška i Izačić, ali nakon što oni budu potpuno tehnički opremljeni za provođenje inspekcijskog nadzora nad robom.

Ministar vanjskih poslova BiH dodao je da su sa Hrvatskom potpuno usaglašeni sporazumi o graničnim prelazima i o pograničnom saobraćaju.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oprezivanje BiH i predsjednik Državne komisije za integrisano upravljanje granicom, rekao je da se na izgradnji prelaza Bijača trenutno radi u dvije smjene i da očekuje da će on biti gotov do 15. juna.

On je napomenuo da će BiH robu biljnog porijekla moći izvoziti preko tri prelaza: Orašje, Gorica i Ivanjica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije