BiH

Smanjenje doprinosa (ne) pomaže privredi

Smanjenje doprinosa (ne) pomaže privredi
Smanjenje doprinosa (ne) pomaže privredi

BANJALUKA - Smanjenje ukupnih stopa doprinosa od 1,4 odsto u Nacrtu zakona o doprinosima, o kojem su danas raspravljali poslanici Narodne skupštine RS u sklopu paketa od 14 reformskih zakona, rasteretiće poslovnu zajednicu i pospješiti zapošljavanje jer će realni sektor dobiti najmanje 50 miliona maraka, smatraju u Vladi RS.

Sa druge strane, opozicionari su istakli da je zakon neupotrebljiv dok se ne izvrše izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost i akcizama, koji su na nivou BiH, jer, kako smatraju, u suprotnom neće biti moguće namiriti manjak koji će se ispostaviti nakon što fondovi budu uskraćeni za novac zbog smanjenja stopa.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da upravo prijedlog Vlade upućen na nivo BiH ide u smjeru da se donesu izmjene tih zakona, dok je Miroslav Brčkalo, poslanik PDP-a, zapitao zašto SNSD te izmjene nije uputio ranije, kada je bio u vlasti na nivou BiH, a ne sada, kada, kako je rekao, SNSD više ne utiče na izvršnu vlast na državnom nivou.

Inače, Skupština je kasnila s radom skoro sat vremena, a razlog je bila ponovljena sjednica Odbora za praćenje stanja u Penziono-invalidskom osiguranju. Opozicionarima je zasmetalo što su Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, i član Odbora Slobodan Brdar na prvoj sjednici glasali protiv uvrštavanja Nacrta zakona o doprinosima na sjednicu, čime su praktično spriječili raspravu, a nakon sat vremena na ponovljenoj sjednici su promijenili mišljenje i glasali za stavljanje i time omogućili raspravu. Opozicioni poslanici izrazili su sumnju da se radi o "kupovini" penzionera od strane vladajuće koalicije i ustvrdili da su oni promijenili mišljenje o aktu nakon što su primili "misteriozni telefonski poziv", ne navodeći ko je zvao penzionere. Oni su prvo optužili Iliju Stevančevića, nezavisnog poslanika i predsjednika Odbora, da je on promijenio mišljenje, što se ubrzo ispostavilo kao pogrešno.

Stevančević je, naime, sam rekao da je oba puta podržao uvrštavanje zakona u proceduru kako bi mu dao šansu da u toku javne rasprave, koja je predviđena nakon usvajanja nacrta, budu uvrštene primjedbe penzionerske populacije. Penzioneri traže da se definiše na koji način će biti namiren nedostatak od oko 15 miliona maraka u Fondu PIO primjenom novih umanjenih stopa.

Inače, sjednicu je obilježila i rasprava ko je kriv za prenošenje nadležnosti u indirektnom oporezivanju, a bilo je govora i o tome da li je Vlada umanjenjem stopa priznala da je vodila pogrešnu ekonomsku politiku.

Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost, zatražio je informacije o smjenama u MUP-u RS, kao i o istrazi o navodno kupljenim poslanicima, te o nerazjašnjenim ubistvima u RS i aferi "Birač".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije